Landskapsstugorna

På Kristi Himmelfärds dag, 5 maj, är det öppet hus i lansdskapsstugorna. Du hittar mer information om detta på startsidan.

Dans på Gräfsnäsgården. Foto: Peter Svenson

Gräfsnäsgården - Folkdansringen Göteborg

I Gräfsnäsgården, som både är landskapstuga och föreningsgård, pågår aktiviteter sju dagar i veckan.

Folkdansringen Göteborg tillhör riksorganisationen Svenska Folkdansringen. Som namnet säger handlar det mycket om folkdans, men slöjd, folkdräkt, folklig kultur med mera har lika stor del i verksamheten. Det mesta går hand i hand och man har möjlighet att ägna och utveckla sig i det man själv tycker är roligast. Verksamheten är riktad till alla åldrar.

De äldsta delarna av Gräfsnäsgården härstammar från mitten av 1700-talet. Då låg gården, som från början var förvaltarbostad till Gräfsnäs slott, i Gräfsnäs vid sjön Anten i Västergötland. Den flyttades till Slottsskogen 1967. Gräfsnäsgården "Gården" och det sentida tillbygget "Annexet" används främst som träningslokal för sex av distriktets elva föreningar men även som bibliotek, dräktbutik, festlokal samt träningslokal för andra dansgrupper och spelmän. På sommaren brukar det även vankas dans på dansbanan som är en av många utåtriktade aktiviteter.
Besöksadress: Landskapsstugevägen 2
Webbplats med mer information och kontaktuppgifter: goteborg.folkdansringen.se/


Smålandsstugan. Foto: Peter Svenson

Smålandsstugan

På sluttningen, ned mot den stora gräsplanen, mellan Stora och Lilla Dammen, ligger Smålandsstugan. Vissa söndagar har Smålandsstugan öppet hus för allmänheten, kl. 13.00-15.00 enligt särskilt schema.

I stugan, som är från 1750-talet, finns mycket att beskåda – möbler, bonadsmålningar, hembränningsapparat och bruksföremål från 1700-talet mm. Ursprungligen kommer Smålandsstugan från Skubbhult i Femsjö socken, Hylte kommun. I början av 1900-talet köptes den av Smålands Gille och flyttades till sin nuvarande plats i Slottsskogen. Till stugan hör också ett getstall och en klockstapel. Ett dam- och ett herrgille är knutna till stugan. En gång per månad träffas respektive gille för att umgås och hålla småländska traditioner vid liv.

Besöksadress: Landskapsstugevägen 11
Webbplats med mer information och kontaktuppgifter: smalandsgillegbg.se


Dalslandsstugan. Foto: Peter Svenson

Dalslandsstugan

I sluttningen upp mot Malmgårdsplatån, i Slottsskogens nordöstra del ligger Dalslandsstugan, grå med vitmålade fönsterbågar. Så har den sett ut i alla år, ända sedan den byggdes år 1827 i Steneby socken i Dalsland. På 1930-talet köpte Dalslands Gille stugan som flyttades till Göteborg och Slottsskogen. Gillet arrangerar studiecirklar, kulturdagar och årstidfester. Idag finns ca 170 medlemmar. Nya medlemmar är alltid välkomna.
Vissa söndagar har stugan öppet för visning och servering. Då kan man dricka kaffe med ”klengås” en dalsländsk specialitet. I samband med Friluftkyrkans gudstjänster, som hålls vid Gräsplatån intill, serveras kyrkkaffe. På anslagstavlan vid huset finns information om öppettider och olika aktiviteter.

Besöksadress: Landskapsstugevägen 21
Webbplats med mer information och kontaktuppgifter: hembygd.se/dalslands-gille


Hallandsgården. Foto: Peter Svenson

Hallandsgården

I Slottsskogens östra del, på kullen mellan Villa Belparc och Smålandsstugan, ligger den 200-åriga rödfärgade Hallandsgården. Den är öppen för allmänheten Kristi Himmelsfärdsdag samt vissa söndagar från maj till september då det också serveras kaffe i stugan.

Gården kommer från Knipereds by i i Norra Halland och har sedan slutet av 1700-talet bebotts av flera generationer stolsnickare. Sedan 1946-47 då huset flyttades till Slottsskogen har det varit en samlingspunkt för hallänningar i Göteborg. Gillet har idag ca 150 medlemmar som arbetar för att bevara halländsk kultur, seder och traditioner. Brasafton, Gökotta, luciafirande och måltider med halländsk anknytning sker i Gillets regi.

Besöksadress: Uppgift saknas
Kontaktperson: Åke Appelqvist
E-post: ake.appelqvist@gmail.com

Senast uppdaterad 2015-06-15