Innehållsförteckning


Nyhetsbrev vecka 10-11 2011

Detta händer i Göteborg den 7 - 20 mars.


SATELLIT
17 - 19 mars
Ny nordisk dansfestival för barn & unga i Göteborg.
Dansföreställningar från de nordiska länderna kommer att varvas med spännande samtal, seminarier och möten. Satellitfestivalen kommer också att vara startskottet till ett nordiskt nätverk för dans för barn & unga.
Under veckorna före och efter festivaldagarna spelas de nordiska föreställningarna även på turné i Västra Götaland och Halland. Nordisk danskonst för barn & unga kommer att genomsyra Västsverige under hela mars månad!
http://www.satellitfestival.com


Scenkonst

3:E VÅNINGEN
- 11 mars
Me - every body volume 1
Föreställningen utgår från rörelsens struktur och kroppens enkla komplexitet. Nio sekvenser dissekerar rörelsen form- och tidsmässigt,
där kroppen är den centrala förutsättningen för verket.
Föreställningen är ett samarbetsprojekt av Olof Persson med:
Robin Rimbaud / Scanner, Helena Fredriksson / H Fredriksson, Pierre Proske / Grimus, Lina Räftegård, Mike Skinner, Lisa Sandström,
Jean-Louis Huhta, Rebecca Evanne, Madeleine Strandberg och Hannes Andreasson Boisjö.
I samband med nypremiären blir det release av verkets soundtrack som ges ut i en begränsad upplaga. Ljudutgåvan är mastrad av
Philip Granqvist / Studio Grandqick och formgiven av Lisa Sandström och Camilla Blomgren, grafiska designers på
Sturm & Drang respektive Aoki.

20 mars kl. 11.00
Invånarna
De bygger upp, de bygger ner och bygger om. Om en värld som förändrar sig. En abstrakt föreställning med skulpturer som låter när de flyttas.
Bokstäver blir till rim och händelser till rytm och dans. För barn 5-12 år.
I koreografi av Odd Johan Fritzøe, dans Thomas Gundersen och Odd Johan Fritzøe.
I samarbete med Satellit-festivalen.Sockerbruket 9. http://www.3vaningen.se/

ATALANTE
10 – 11 mars kl. 19.00
Annika B Lewis – Kassandra Production
Den i Danmark boende svenska scenkonstnären Annika B. Lewis är tillbaka på Atalante och presenterar ett dubbelprogram med sina kritikerrosade dansnoveller.
DISPLACEMENT är en absurd och humoristisk "deka-dans".
En duett om slackermentalitet, identitet och genus. Inspirerad av den fornnordiska brottningstekniken Glima, 80-tals kitsch och clubbing.
Om att upptäcka att man är placerad på fel ställe på fel tidpunkt.
Om provinsiell tristess och hopplöshet och om att skapa "mening" i en till synes meningslös tillvaro.
LIFE HACKING är en expressiv och bisarr paso doble, om dagens människosyn och samhällsvärden.
Life Hacking kommenterar konsumentsamhället och den moderna människans strategier och försök att organisera sitt liv.
En pågående föreställning med ett gränssökande dansuttryck, nykomponerad elektronisk musik, live video och återvinningsmaterial.

13 mars kl. 15.00
Ljudmatiné
I höstas startade Göteborgs första Ljudmatiné på Atalante i samarbete med Svenska In & Uttrycksbyrån. Under tre söndagseftermiddagar framförde olika konstellationer ljudkonst, experimentell pop och elektroakustisk musik. Ljudande installationer och videokonst visades samtidigt i både scenrummet och foajén.
Nu är det dags igen! Vid varje matiné skapar en ny uppsättning musiker och konstnärer ett unikt sammansatt program.
Övre Husargatan 1. http://www.atalante.org

BACKA TEATER
- våren
Yvonne
Hon måste tämjas. Utplånas. Förintas. Teamet bakom Brott och straff och Gangs of Gothenburg är tillbaka. Spelas nu!
AV Witold Gombrowicz & unga människor i Göteborg
REGI & BEARBETNING Mattias Andersson
MED David Fukamachi Regnfors, P-O Gerhard Larsson, Maria Hedborg, Marall Nasiri, Alexander Salzberger, Emelie Strömberg, Peter Viitanen, Lars Väringer
MUSIK Anders Blad, Daniel Ekborg
SCENOGRAFI & KOSTYM Ulla Kassius
MASK Linda Boije Af Gennäs
LJUS Tomas Fredriksson
LJUD Kenneth Kling
DRAMATURG Lucia Cajchanová
Lärdomsgatan 1 C. http://www.stadsteatern.goteborg.se/backateater/

FOLKTEATERN
10 – 12 mars
En serenad till Astri
Fragment ur ett konstnärsliv – Astri Bergman Taube
I mitten av mars gästas Folkteatern av Maia-ensemblen, bl.a. bestående av två av Folkteaterns ”gamla” trotjänare: Eva Hermansson och Sven Andrén. Det blir en mosaik av röster, dikter, sånger, musik och berättelser om och av skulptrisen och konstnärinnan Astri Bergman Taube.
En föreställning om en stor konstnär och en stor kärlek.

– 22 maj
Pingviner kan inte baka ostkaka
Av Ulrich Hub, i regi av Lars Norén. För barn 5-8 år.
Två pingviner, en närsynt mullvad och en höna med dammsugare … Vad blir det av det? Ett jättestort hullerombuller. Den närsynte mullvaden har önskat sig en ostkaka i födelsedagspresent. De båda pingvinerna har satt i sig den till sista russinet, och att baka en ny är inte att tänka på, för… pingviner kan inte baka ostkaka! Mitt i allt dyker en höna upp med en oljeläckande dammsugare som dessutom visar sig ha ett eget liv. Kaoset är totalt.
Det handlar om grundläggande, mänskliga svagheter som att ge efter för frestelser, inte känna gränser, strunta i förbud och att i slutändan inte vilja ta ansvar. Men framför allt är det en galet rolig pjäs för alla lättförförda som inte tar livet på allt för stort allvar. För barn mellan 5 och 8 år.
Medverkande: Johan Friberg, Lars Magnus Larsson, Julia Marko-Nord och Lena Birgitta Nilsson.

- 7 april
Heliga Johanna från slakthusen av Bertolt Brecht
En passionsresa mot avgrunden.
I ett kallt och hårt Chicago råder ett krig inom köttindustrin och våldsamma strejker är på väg att bryta ut. Frälsningssoldaten Johanna ser hur arbetarna lider och tar mot alla odds strid mot företagsledarna.
Hon ser sig som sänd av Gud för att rädda människorna från arbetslöshet och fattigdom. Samtidigt försöker hon återuppväcka gudstron hos arbetarna för att förmå dem att inte starta kravaller. Men ju mer hon engagerar sig desto större blir hennes tvivel på att arbetarnas kamp mot kapitalismen kan föras utan våld.
Låt dig uppslukas av berättelsen om Johanna, hennes starka tro på förändring och på människans godhet i en hård värld. Pjäsen är inspirerad av Jeanne d’Arc-myten och ackompanjeras av mäktig kyrkomusik och körsång.
Översättning: Maria Tellander. Regi: Melanie Mederlind. Musik: Hans Dieter Hosala
samt diverse klassiska verk.
Medverkande: Anders Granell, Sanna Hultman, Sanna Ingermaa Nilsson, Eli Ingvarsson, Shebly Niavarani, Jonas Sjöqvist, Pontus Lundin m fl samt musiker Tommy Jonsson.
Övriga medverkande: En 20-mannakör samt två filmare.
Olof Palmes Plats. http://www.folkteatern.se/

GÖTEBORGSOPERAN
– 26 mars
Strømgren/Celis
Lekfullhet i skärningspunkten mellan dans och teater och ett verk inspirerat av industristaden Göteborg. Dansvåren 2011 på GöteborgsOperan inleds med två världspremiärer.
Repetitionerna inför 2011 års första danspremiär pågår för fullt. GöteborgsOperans Balett fortsätter sin satsning på nyskapande nutida verk och denna gång är det norrmannen Jo Strømgren och belgaren Stijn Celis som skapar varsitt verk. Båda koreograferna har arbetat med danskompaniet tidigare.

– 16 april
Alcina
Alcina av Händel spelas för första gången någonsin på GöteborgsOperan. I centrum står den förtrollande vackra Alcina, som bevarar sin ungdom genom att erövra varje man som kommer i hennes väg. När hon tröttnat låter hon sina älskare förstenas. Regissör Yannis Houvardas iscensätter operan som ett förtätat kammardrama, accentuerat av Lars-Åke Thessmans sofistikerade scenografi och Karin Erskines glamourösa kostymer.
Det enastående sångarlaget har fyra svenska kvinnliga stjärnor i spetsen: Agneta Eichenholz, Katarina Karnéus, Ida Falk Winland och Ann-Kristin Jones.
Christina Nilssons Gata. http://www.opera.se

GÖTEBORGS STADSTEATER
-16 april
Peer Gynt
Peer är en omogen, narcissistisk, bortskämd, utfattig och föraktad lögnare som sviker sina närmaste; mamman Åse och den unga Solveig. Men han är också charmig, fantasifull och verbalt begåvad. Han slingrar sig skickligt ur knipor och är "street smart.
Peers livsresa är ett stort äventyr både i hans inre och yttre. Utstött beger sig ut i världen för att försöka uppnå sin barndomsdröm: att bli Kejsare. Han blir verkligen det, men då är det kejsare över ett dårhus. Peer är övertygad om att han alltid varit ”sig själv” men när nöden kräver att någon intygar detta så blir det besvärligt… När han till slut återvänder till Solveig som en åldrad man är frågan om han har förändrats?
Dramat är skrivet på vers och innehåller både ironi och poesi.
Götaplatsen. http://www.stadsteatern.goteborg.se

LORENSBERGSTEATERN
- 16 april
Hagmans konditori
Napoleonhatt, Drömmar, Nötkrokar, Radiokaka, Ungherrar - låter det gott?
Ja, det tycker i alla fall Anders Eriksson, som spelas av Jan Rippe i föreställningen Hagmans konditori. Gamla fina låtar i ny tappning, med nya roliga texter, signerade Claes Eriksson.
Precis allt är lätt, sött, gott och trevligt med många skratt – så som ett konditoribesök skall vara.
Lorensbergsparken. http://www.lorensbergsteatern.se/

MASTHUGGSTEATERN
– hela våren
Tolvskillingsoperan av Bertolt Brecht & Kurt Weill

Kylan breder ut sig mellan människorna. Empati är ett utdött begrepp.
Det gäller att sko sig själv till varje pris. Och allt är till salu.
Med Weills sträva slagdängor och Brechts skarpa utsagor kastar MasthuggsTeatern oss in i en storslagen och skitig värld där människan visar sina allra sämsta sidor. Följ med in i ett teaterrum som speglar hur det är. Eller kan bli. Eller…?!
Skådespelare: Åsa BodinKarlsson, Jan Coster (utlånad av Regionteater Väst), Helen Hansson, Anna-Carin Henricsson, Martin Nilsson, Anette Sevréus, Per Öhagen, Kapellmästare: Jonas Franke-Blom, Regissör: Rolf Sossna, Scenograf: Råger Johansson, Kostymskapare: Karin Dahlström, Ljusdesigner: Charlie Åström, Koreograf: Marika Hedemyr, Dramaturg: Kristina Ros, Producenter: Hans Brorson, Sassa Wickman
Masthuggsterassen 3. http://www.masthuggsteatern.se

PUSTERVIK
9 - 12 mars kl. 19.00
Unidentified [Iraqi Bodies]
Om människor i, under, bakom och framför den heltäckande slöjan. Slöjdebatten får koreografen Anmar Taha att tänka i rörelser.

Satellit – Dansfestival för barn och unga
17 mars kl 9.30 & 10.45
Mästerkatten
Torgunn Produksjoner. För barn fr. 4 år.

18 mars kl. 9.30 & 10.45
På vår strand
Embla dans & teater För barn fr. 4 år.

19 mars kl. 11.00
Invånarna
Odd Johan Fritsøe För barn fr. 5 år.

19 mars kl. 13.00
Fyra korta dansfilmer
Dansgruppen Agnes och ZebraDans.
Filmer av koreograferna Åsa Fagerlund, Lotta Gahrton, Conny Jansson och Minna Krook. För barn fr. 4 år
Stora scenen på Järntorgsgatan 12. http://www.goteborg.se/pustervik


TEATER KURAGE
14 mars kl. 9.15 – hela vårterminen
Adjö Herr Muffin
Av Ulf Nilsson. För 5-9 år.
Muffin är ett gammalt borstigt marsvin på sju år. Han bor hos en flicka som också är sju år. Flickan älskar Muffin väldigt mycket. Hon vill prata med honom och klappa hela tiden. Muffin är trött och sjuk och vill inte bli störd. Han vill bara äta på sin gurka och drömma sig tillbaka till gamla tider när han var med sin familj och allt var bra. För en flicka är sju år inte mycket alls men om man är ett marsvin är man mycket gammal då. Pappa har sagt att är man gammal så kan man dö.
Den älskade och prisbelönta boken Adjö herr Muffin av Ulf Nilsson får nytt liv på scen i Teater Kurages version. Möt flickan och marsvinet, djurkören och musiken i en föreställning om kärlek och förlust.
Regi Sara Estling. Musik Jens Linell. På scen Per Johansson, Rebecca Alverfors, AnnaRuna Kax & Karin de Frumerie. Scenografi Råger Johansson. Kostym Ulrika Kärrö. Ljus Åsa Holtz. Produktion Isabella Roos.
Södra Allégatan 2. http://www.hagateatern.se/

TEATER TAMUAER
– 19 mars
Whatever LOVE means
En pjäs som med oromantisk blick betraktar den romantiska kärleken - vår tids största religion.
Whatever LOVE means undersöker våra mest orörda normer – kärleken och tvåsamheten. Teater Tamauer har gjort en pinfärsk bearbetning av Liv Strömquists aktuella och hyllade seriealbum Prins Charles känsla och Einsteins fru.
Kan man ha det perfekta förhållandet, hinna med sina vänner och samtidigt förverkliga sig själv? Kärleken har historiskt sett varit, och kanske fortfarande är, en handelsvara, en kvinnofälla och ett maktvapen. Hur drabbades Victoria Benedictsson av kärleken? Och vad har Whitney Houston och Yoko Ono att säga? Följ med på en kärleksresa från då till nu ackompanjerad av nyskriven musik.
Södra Allégatan 2. http://hagateatern.se/

TEATER UNO
9, 11, 23, 25 februari kl. 19.00
Karl XII
Pjäsen är ett inlägg mot kriget och enväldet men den är också en skildring av en människa i ett system som faller samman, där förnuftets röster inte längre hörs, eller vågar tala.
Förhoppningen är att det historiska exemplet också belyser vår globala nutid av militära operationer och finanskriser samt ställer frågor – om vår gemensamma framtid.
August Strindberg skrev Karl XII 1901 och var ute efter att ge en mörkare bild av hjältekonungen och den kris Sverige genomlevde under hans styre.
Teater UNO Esperantoplatsen 7-9. http://www.teateruno.se/


Konst, konsthantverk mm

ART PHOTO COLLECTION
26 februari -
All the faces of Bergman
Utställningen All the faces of Bergman är unik porträttserie från Dramaten 1998-2001. Med dessa bilder har fotografen, fransmannen Frederick Edwin Bertin, i en och samma bildserie och med stor närvaro lyckats porträttera världens genom tiderna största filmskapare tillsammans med sin ensemble, det absoluta toppskiktet av svensk skådespelarelit. Bilderna har rönt stor uppmärksamhet både i och utanför Sverige.
Hedåsgatan 5. http://www.artphotocollection.com/

GALLERI 54
– 20 mars
Anna Ling: Oceaner av luft
I Anna Lings molnteckningar uppträder molnen som luftiga ljusskepnader. De svävar stilla över och inuti papperet, rastrerade, stadda i upplösning.
På samma sätt som i verkligheten tycks några av dessa moln endast vara skuggor. Det är som om de befann sig på gränsen till att alls finnas,
medan andra framträder mer självklart och obestridligt.
Ett moln är en motsägelse. Det är en poetisk metafor för immateriell skönhet. Det är också ett ganska krasst atmosfäriskt fenomen – en ansamling
vattendroppar och iskristaller. Moln har alltid fått stå som symbol för det obeständiga i tillvaron. Oftast håller de sig i bakgrunden, men i exempelvis
romantikens landskapsmålningar spelar de en central roll. De talar där om alltings förgänglighet och vår längtan efter det ogripbara.
Numera finns också molnet i digital form: information, kunskap och relationer svävar, ständigt tillgängligt men osynligt, i atmosfären.
Kastellgatan 7. http://www.galleri54.com/

GALLERI KIM ANSTENSEN
– 11 mars
Magnus Dahlbäck

12 mars
Ronny Hård
Götabergsgatan18. http://www.anstensen.com/

GALLERI VIKTORIA
- 13 mars
Soile Yli-Mäyry
Viktoriagatan 11. http://www.galleriviktoria.com/

GRAFIK I VÄST
5 februari -
Gertrud Samén
Storgatan 20, http://www.ramverk.se

KONSTEPIDEMIN
12 mars kl 12.00 – 16.00
Utställningarna visas till och med den 3 april
Vernissagelördag – Brand-spel
Konstepidemins förlängda Vernissagelördag innehåller förutom nya utställningar i gallerierna, maskeradverkstad för alla åldrar, poesiläsning, de ungas bilder och öppet hos en gästande konstnär.
Galleri Konstepidemin - Irene Westholm, videoverk och bilder
Pannrummet - Ossian Gustavsson, Rumsliga frågeställningar
Bergrummet - Juan Luis Carrasco, installation
Galleri Hnoss - smyckekonstnär Per Suntum
Blå Huset - Catrin Serck-Hanssen
Öppen ateljé - Oya Kozacioglu, gästkonstnär
larssons & ADAS: En timme poesi - Gunnar Ekelöf
De Ungas - Maskeradverkstad för alla från 5 år
Möjligheternas rum - De Ungas bilder

12 och 13 mars kl 19.00
BRAND-spel - Hommage till Erland Brand i ljud och bild
Konstepidemin. http://www.konstepidemin.se

Pid web gallery
Björn Perborg
http://www.konstepidemin.se/pid/


LERVERK
– 15 mars
I nya lokaler!
Lerverk har under 30 år varit verksamt som konsthantverkskooperativ och ser nu fram emot att åter få erbjuda nya och gamla kunder många spännande utställningar i våra nya fräscha lokaler! Som första utställare: Glas av Marianne Abelsson.
Välkommen till Lilla Kyrkogatan 1 (nära Domkyrkan).
Lilla Kyrkogatan 1. http://www.lerverk.se

RÖDA STEN
8 mars kl. 17.00 – 3 april
Störande av allmän åsikt
Konst, kultur och handling – en annan möjlig bild av Iran.
Iran har en av dagens mest blomstrande konstscener. Trots detta är den kontroversiell, då den legat till grund för en exotiserande syn på hur konsten därifrån skall se ut. Detta har ofta lett till både ideologiska och allmängiltiga uppfattningar om landet och dess mångbottnade problematik: historia och kulturarv, dagens situation och dess övergångsperioder, kaos, exil och motstånd, jämlikhets- och jämställdhetsrörelser samt konstens roll.
Genom de medverkande konstnärernas bidrag utmanar utställningen »Störande av allmän åsikt« dessa föreställningar och deras legitimitet. Tillställningen kastar nytt ljus över, och erbjuder en kritisk läsning av, detta breda spektrum av frågor och farhågor. Besökarna möter olika uttrycksformer, så som teckning, målning, performance, teater, film, video, fotografi, poesi och mer.
Medverkande:
Maryam Amini, Mojtaba Amini, Anonym, Mehraneh Atashi, Fereydoun Ave, Negar Behbahani, Forough Farrokhzad, The Feminist School of Iran, Parastou Forouhar, Farhad Fozouni, Hengameh Golestan, Kaveh Golestan, Arash Hanaei, Elika Hedayat, Bahman Kiarostami, Amir Mobed, Mandana Moghaddam, Ardeshir Mohasses, Mana Neyestani, Nazanin Pouyandeh, Neda Razavipour, Jinoos Taghizadeh, Mohammad Yaghoubee och ‘In Roozha’ teaterensemble.
De medverkande konstnärerna har alla varit eller är verksamma i Iran.

9 mars kl. 15.30
Konstnärssamtal

9 mars kl 18.00
Performance
”Come Caress Me” av Amir Mobed, följt av samtal.
Röda Sten. http://www.rodasten.com

SINTRA
– 8 mars
Adrienne Riesley
”Grundformen för bilderna i denna utställning är lånad från en engelsk ram som omfamnade ett porträtt från slutet av 1800 talet. Min morfar kom till Nya Zeeland från England kring denna tid. Mina egna ramar är delvis bestämda utifrån detta faktum - mina rötter bestämmer vem jag är även idag trots 20 år i Sverige.
Jag arbetar vidare i gränslandet mellan bild och form och under senare tid har ramen varit en konkret utgångspunkt i gestaltningen av dessa och andra tankar.”
Landsvägsgatan 5. http://www.sintra.o.se


Musik, litteratur mm.

ABF
10 mars kl. 19.00
Representation I: Elisabeth Ohlson Wallin, Ingrid Falk, Sinziana Ravini m.fl.
Vad representeras inom konsten idag? Hur representeras det? Vem ges företräde? Måste allt representeras? Vad döljs bakom åsikter om vad konst är, kan eller bör vara, vad som är provokationer eller inte, estetiska ideologier, vem konsten riktar sig till, kritikens vilkor, och liknande? Konstnärerna Elisabeth Ohlson Wallin, Maria Friberg, Ingrid Falk och Mija Renström samtalar med Sinziana Ravini och visar bilder om makter, marginaliseringar och tolkningsföreträden.

12 mars kl. 10.00
Författarfrukost: Marie Jungstedt, Den farliga leken
Författarfrukost: Vad erbjuder modellbranchen för liv? Ett liv i rampljus med kändisfester och glamour? Eller ett liv på sjukhus till följd av svåra ätstörningar? Vilket utrymme lämnas för det vanliga vardagslivet, dess glädjeämnen och tragedier? I sin nya kriminalroman Den farliga leken skildrar Mari Jungstedt modellbranchens hänsynslösa lek med människoliv, modellerna Jenny och Agnes, och försöken att skapa en egen rättvisa i en orättvis verklighet.
Restaurang Trappan, Järntorget Göteborg. http://www.abfgoteborg.org/

BIO ROY
12 mars kl. 21.00
alibi tom
Livekonsert på Roy med alternativpopkvartetten förstärkt med kammarkören Krydda och en stråkkvartett. Releasekonsert för albumet ”this sleeping”.

14 mars kl. 18.30
Operaföreläsning
Inför Lucia di Lammermoor med Margaret Myers

15 mars kl. 18.00
Cinekväll med Cinemateket
Arrangör denna kväll: Filmhögskolan.

17 mars kl. 20.00
Frankenstein
Direktsänd teater från National Theatre i London.

19 mars kl. 19.00
Donizetti: Lucia di Lammermoor
Live från Metropolitan i New York.

20 mars kl. 13.00
Donizetti: Lucia di Lammermoor
Repris från dagen innan.
Kungsportsavenyn 45. http://www.bioroy.se/

BLÅ STÄLLET
- 3 april
Paintings for Peace
”Paintings for Peace” är ett konstprojekt som vill bidra till att skapa fred på jorden.
Under 2010 har ett 40-tal svenska och internationella konstnärer tolkat Gerald Holtoms fredsmärke.
De har skapat unika konstverk som på olika sätt kommunicerar fred och dess betydelse.
Konstverken har samlats i en utställning som vandrar från stad till stad, land till land.
Paintings for Peace går att se på olika orter i Skandinavien under 2011.
Målsättningen är att utställningen sedan ska visas jorden runt på samtliga fem kontinenter.
Syftet med ”Paintings for Peace” är att genom konst väcka tankar om fred och inspirera till fredshandlingar av olika slag.
Tankens kraft är stark, och om utställningen kan väcka tankar om fred hos flertalet människor världen över,
kommer ”Paintings for Peace” förhoppningsvis att kunna bidra till att även skapa fred, i såväl små som stora sammanhang.
Medverkande konstnärer: Jeanette Bremin, Lars Borin, Figen Cebe, Susanne Dagsberg, Krister Ekman, Josephine Ernst, Simone Fernandes, Hima Frenning, Carl Gustafsson, Nina Gyllenkrok med flera.
Kulturhuset Blå Stället, Angered

DALHEIMERS HUS
10 mars kl 11.45
Sopplunch
Vi firar Evert Taubes födelsedag lite i förväg
På scen; Christer Ågren och K-G Malm

10 mars kl 18.00
Pub Dalheimer
Woody Guthrie på svenska med trion " Ta i Trä"
Slottsskogsgatan 12. http://www.goteborg.se/wps/portal/dalheimershus

FORUM FÖR POESI OCH PROSA
9 mars kl. 19.00
Tema Blodsband
Denna gång får vi celebert besök från Danmark av författaren Carsten Jensen som kommer att läsa tillsammans med Kristina Sandberg, Margareta Lindholm och Khashayar Naderehvandi.
På Forum för poesi och prosa utforskar vi i mars blodsband; banden mellan generationer, föräldrar och barn, syskon, hur de håller i svåra tider och hur de bryts. I Carsten Jensens mäktiga roman, Vi de drunknade, kretsar berättelsen kring en by i Danmark och alla de människor som under nästan 100 år arbetar, seglar och dör där, men som lever vidare i det kollektiva minnet. Kristina Sandberg gav under hösten 2010 ut romanen Att föda ett barn som är den första delen i en tänkt trilogi. Dessutom läser Margareta Lindholm och poeten Khashayar Naderehvandi.
Konsertsalen, Musikens hus, Djurgårdsgatan 13. http://www.poesiochprosa.se/

GLÄNTA/CLANDESTINO
14 mars kl. 18.00
Sven-Olov Wallenstein "Foucault, biopolitik & liberalism"
Sven-Olov Wallenstein är filosof och översättare, verksam vid Södertörns högskola och som chefredaktör för tidskriften SITE. På senare tid har han skrivit bl a Biopolitics and the Emergence of Modern Architecture och översatt Giorgio Agambens Homo Sacer. Inom kort utkommer hans översättning av Michel Foucaults Biopolitikens födelse.

21 mars kl 18.00
Michael Azar "Frantz Fanon och rasismens logik"
Michael Azar är författare och docent i idéhistoria vid Göteborgs universitet. Han har givit ut fem böcker, senast Vittnet och Döden i Beirut. I höstas spelades hans pjäs Jag är en annan Angeredsteatern i Göteborg. Han medverkar också med en essä om dödspolitiken i senaste numret av Glänta.
Clandestino institut (Win-Win), Tredje Långgatan 13 b. http://www.glanta.org/

GÖTEBORGS SYMFONIKER
12 mars kl. 13.00 & 15.00
Hemligheten bakom mästarna och musiken
Barn- och ungdomskonserterna med Göteborgs Symfoniker hör till de viktigaste verksamheterna i Konserthuset. Här har vi har möjlighet att ge små öron stora upplevelser genom att också berätta om orkestermusiken och dess instrument. Den här gången ger Erik Risberg, pianist i Göteborgs Symfoniker, en introduktion till mästarna bakom den klassiska musiken. Lika intressant för vuxna öron...
Götaplatsen. http://www.gso.se/


HAGABION
11 mars
Jag är min egen Dolly Parton

Jag är min egen Dolly Parton, en film om de fyra sångerskorna Nina Persson, Cecilia Nordlund, Lotta Wenglén, Helena Josefsson och musikproducenten Gudrun Hauksdottir, som möts genom en hyllningskonsert till Dolly Partons ära. Det är en stark och hoppfull film om fem kvinnors vänskap, drömmar och livsutmaningar, om att vara kvinna mitt i karriären och längtan efter barn. Och inte minst en film inramad av Dolly Partons person – en förebild och idol som förenar de fem. Jessica Nettelbladts porträtt av de fem kvinnorna är en inspirerande film om att följa sina drömmar och att möta utmaningar med mod.
Hagabion, Linnégatan 21. http://www.hagabion.se


HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK
10-12 mars
Sirénfestivalen 2011
Studenter från kompositionsutbildningen och individuella musikerutbildningen bjuder in till tre dagar med nyskrivna verk, improvisation, elektronisk musik och mycket annat.
Torsdag 10 mars
Kl 17.00: Invigning
Kl 17.30: Improvisationskonsert med Finn Loxbo, Tryggve Lund och Rasmus Borg
Kl 19.00: Kammarkonsert med musik av Hanna Lif, Oliver Bowers, Hardi Kurda m.fl.
Kl 20.30: Mimitabu - musik av Oliver Bowers, Sebastian Ingvarsson, Mikko Jokela, Hans Gurstad-Nilsson och Anders Forslund
Fredag 11 mars
Kl 10.00: Föreläsning med Susan McClary - "Why Gender Matters in Music"
Kl 17.30: Nya och gamla sånger - med musik av Elina Ryd, Hanna Lif och Christoffer Johansson
Kl 19.00: Ensemblen för ny musik (entré 20:–) - se nedan
Kl 20:30: Kammarkören - med musik av Ulrika Birath, Jonas Nordström m.fl.
Lördag 12 mars
Kl 13.00: Föreläsning med Susan McClary - "Bodies of Angels"
Kl 16.30: Happening - musik av Michael Pisaro och David Sabel
Kl 18.30: Akustiskt och elektriskt - musik av Tryggve Lund och Finn Loxbo, David Sabel, Jakob Svartengren, Johan Landgren m.fl.
Kl 20.30: Final - musik av Jakob Svartengren, Coen Schenk, György Ligeti, David Löfberg och Maria Garli

11 mars kl 19.00
Ensemblen för ny musik
Verk av bl a kompositionsstudenterna Kristoffer Aronsson, Rasmus Borg och Coen Schenk.
Ledning: Einar Nielsen

16 mars kl 19.00
Fem år tillsammans!
Högskolan för scen och musik får besök av f.d. studenter som framträder i en föreställning för att fira högskolans 5-årsjubileum.
Medverkande:
Improvisationsutbildning: Anders Gabrielson och Alexander Lövmark
Individuell musikerutbildning: Erik Carlsson
Klassisk musikerutbildning: Sjöströmkvartetten - Lisa Reuter, Jenny Sjöström, Ellen Hjalmarson och Märta Eriksson
Kompositionsutbildning: Anders Forslund
Kyrkomusikerutbildning: Lars Storm
Musikalutbildning: Michaela Sjöstedt och Jonas Eskilsson
Musiklärarutbildning: Brita Holmén, Viktor Turegård och David Werthén
Operautbildning: Karl Peter Eriksson
Skådespelarutbildning: Michele Collins, Eli Ingvarsson, Sanna Ingermaa Nilsson och Pontus Lundin
Världsmusikutbildning: Arvid Kästel och Oskar Reuter
Konferencier: Staffan Rydén

17 mars kl 12.15
Jazz på Artisten
Improvisationsstudenterna från årskurs 1 spelar egna kompositioner utifrån vars och ens unika personlighet.

17 mars kl 18.00
Unga pianister tar ton
"Unga Talanger" innebär att pianobegåvade ungdomar mellan 8-17 år får extra lektioner av Thomas Rydfeldt, lärare vid Högskolan för scen och musik. Musik av Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Felix Mendelssohn, Alessandro Scarlatti m fl.
Artisten, Fågelsången 1. www.hsm.gu.se

KULTURHUSET OCEANEN
11 mars kl. 19.00
Picknickkonsert: Gunnel Mauritzon trio
Svensk folkmusik med jazzig kryddblandning. Här blandar sångerskan Gunnel Mauritzson små låtar som fläktar i håret med vilda låtar som river ner allt i sin väg. Christian Jormin stavar fram rytmer och klanger. Tillsammans med Leif Ottossons dragspel får musiken andas.
Gunnel från Gotland, Christian från Brännö och Leif från Oviken Jämtland har tillsammans hittat ett eget uttryck med låtspel och visor, improvisation och lekfullhet.
Gunnel Mauritzson - sång
Christian Jormin - slagverk och piano
Leif Ottosson - accordion
Stigbergstorget 8. http://www.oceanen.com

MCV
13 mars kl. 18.00
Mikaeli sångare
Faurés Requiem och Duruflés motetter framförs av kammarkören Mikaeli sångare och solister under ledning av Johannes Landgren.
Masthuggskyrkan, Storebackgatan 1. http://www.mcv.se/

STADSBIBLIOTEKET
9 mars, kl 18.00
Litterär gestaltning
Möt fyra nya röster från Göteborgs universitets skrivarutbildning
Beata Berggren
Linnéa Eriksson
Andreas Vermehrem Holm
Matilda Roos
Götaplatsen, http://stadsbiblioteket.nu


Museer mm.


GÖTEBORGS KONSTHALL
– 20 mars
När det händer – Högskolan för fotografi
Medverkande studenter: Thomas Bergh, Kirsti Taylor Bye, Sven Drobnitza, Linda Cordius-Hansen, Daniel Josefsson, Gustavo Perillo, Greta Voćar, Mattias Wallin.
Curator: Niclas Östlind
Utställningen sammanför åtta individuella konstnärskap som visar på ett vitt spektrum av frågeställningar och medier. Utställningen är producerad i samarbete med curatorn Niclas Östlind, doktorand på HFF.
Götaplatsen. http://www.konsthallen.goteborg.se


GÖTEBORGS KONSTMUSEUM
- 8 maj
In No Particular Order
Martin Gustavsson (f 1964 i Göteborg) är en svensk konstnär – utbildad, bosatt och verksam i London sedan tidigt 1990-tal. Han arbetar med måleri, och för utställningen på Göteborgs konstmuseum presenterar han närmare 120 målningar från det senaste året. Det är ett både tekniskt och innehållsmässigt skarpt måleri som nu möter den svenska publiken för första gången i en större separat presentation.

– 10 april
Singoalla – Carl Larsson
Carl Larsson (1853-1919), en av Sveriges genom tiderna mest folkkära och kända konstnärer, skapade 1894 illustrationer till Viktor Rydbergs klassiska bok Singoalla.
Berättelsen utspelas under medeltid och handlar om den förbjudna kärleken mellan Riddar Erland Månesköld och Singoalla, hövdingadotter av ett ”vandrande” folk från ”Egypti land”. De dramatiskt laddade, mystiska bilderna har en svärta som kontrasterar mot den ljusa idyll som många annars förknippar med Carl Larsson.
Götaplatsen. http://www.konstmuseum.goteborg.se

GÖTEBORGS STADSMUSEUM
– tills vidare
1700-talets Göteborg
Stadsmuseets nya utställning tar dig med på en resa till 1700-talets Göteborg. En tid som präglas av nya idéer, influenser och erfarenheter från omvärlden. På många sätt gav 1700-talet uttryck för tankar som fortfarande är centrala för vår tid. I utställningen möter du en hamnstad i förvandling och olika röster i staden.
Norra Hamngatan 12. http://www.stadsmuseum.goteborg.se

HASSELBLAD CENTER
– 15 maj
Cooper & Gorfer/My quiet of gold
Vernissage fredagen den 25 februari kl 18.00 – 20.00 i närvaro av Sarah Cooper och Nina Gorfer.
2 mars kl. 18.00: konstnärsamtal och visning.
Götaplatsen. http://www.hasselbladfoundation.org

MEDICINHISTORISKA MUSEET
- 15 maj
Clas Alströmer - en man av sin tid

Clas Alströmer var elev till Carl von Linné och den som såg till att det byggdes ett sjukhus för de pengar som handelsmannen Niclas Sahlgren testamenterat till välgörenhet – Sahlgrenska sjukhuset. Under en stor del av sitt liv led han av en oförklarlig sjukdom, som ingen av tidens läkare kunde bota.
Utställningen visas i samband med att Gudrun Nybergs biografi Clas Alströmer – vetenskapsman, mecenat, patient ges ut.
Östra Hamngatan 11. http://www.sahlgrenska.se/museum


RÖHSSKA MUSEET
19 mars kl 13.00 – 5 juni
Konstslöjdsalong 2011
Röhsska museet har för tredje året bjudit in ”konstslöjdare” att skicka in sina bidrag till en urvalsbedömning. De 36 antagna formgivarna deltar i en utställning som öppnar den 19 mars. Några av årets utvalda medverkar med installationer, som på olika sätt visar deras verkstäder, relationer till materialet och våndan i att skapa. De kommer från olika generationer, vilket gör deras bidrag extra intressanta att jämföra och upptäcka likheter och olikheter i.
Elisabeth Billander, som nyligen gick ut HDK, deltar med installationen ”Innan leran tar slut”. Anni Folgert vill med ”Kemilabbet” visa en interaktion mellan textil och metall. Anna Lönneborgs installation ”Sätt att spara tid” innehåller ett samtal om produktivitet och det meningsfulla.
Röhsska museets chef Ted Hesselbom, Bisse Evers, f d intendent på Röhsska museet och Åse Törnqvist, verksam keramiker och värd på Röhsska var årets jurymedlemmar.

– 8 maj
Cocktail
I en flärdfull modeutställning med galaklänningar och cocktail-accessoarer ur Röhsskas internationella samling, presenteras couture, strass, pärlor och bijouterier.
Coco Chanel och Elsa Schiaparelli gjorde revolt mot korsetten på 1920-talet, Christian Dior återinförde den med sin New look. Formgivarna Vivienne Westwood och Jean Paul Gaultier gjorde revolt mot konventioner och sexualförtryck. De finns alla representerade med varianter av cocktailklänningen. Tillsammans med några av 2000-talets främsta modeskapare, som Martin Margiela, Hussein Chalayan, Victor & Rolf och svenska Fifth Avenue Shoe Repair, vilka tillsammans med det japanska modeundret Issey Miyaki fortsätter att utmana och förnya modebilden. I utställningen presenteras också galaklänningarnas mästare som Balenciaga, Lanvin och Lacroix.
I utställningen finns det texter om modeskaparna, filmer med modevisningar av Westwood, Gaultier och Galliano. Röhsska arrangerar även modeteckningskurser, visningar och workshops.

- 3 april
Kristallklara konstellationer – 1 100 ºC
Projektet är ett samarbete mellan Röhsska museet och klass 9A på Brunnsboskolan, Hisingen med syfte att skriva ett nytt kapitel svensk glashistoria och tänja gränserna för glastraditionen.
Utöver de generations- och kulturella möten som uppstår, sker en kreativ process där handens och tankens kraft blir gränsöverskridande. Ur samarbeten föds förståelse för olika kulturer, att bli delaktig i en konstart som funnits mycket länge i alla civilisationer är positivt. Förhoppningen är att projektet bidrar till att öka deltagarnas självkänsla utifrån den egna historien och dess referensramar. Genom att bejaka tankar och synpunkter, lyfts likheterna istället för olikheterna fram, vilket gör individen delaktig och leder till ökad kulturell förståelse.
Brunnsboskolans elever, ungdomar med annat kulturarv än vad som beskrivs som traditionellt svenskt, har genom att besöka en glashytta i Partille blivit delaktiga i framställningsprocessen, en förutsättning för det egna skapandet. Efter att ha satt sig in i hantverket, tog eleverna fram sina egna skisser och ritningar, med hjälp av formgivaren och glasblåsaren Anna-Lena Åsemyr. Ritningarna tog Anna-Lena med sig till Transjöhyttan i Orrefors, glasbruket som upplåter sina hyttor till projektet, och där blev ritningarna till färdiga glasobjekt. Transjöhyttans Mäster blåste elevernas egendesignade glaspjäser och avslutningsvis visas de nu upp i en utställning på Röhsska museet.
Vasagatan 37-39. http://www.designmuseum.se

SJÖFARTSMUSEET AKVARIET
11 och 18 mars kl. 14.00–14.30
Barnvagnsvisning
En visning för alla er föräldralediga.

12 och 19 mars kl. 12.00
Klappa havet i Akvariet
Varför klär vissa krabbor ut sig? Har sjöstjärnor ögon? I Akvariets klapptank kikar vi närmare på några av de vanligaste djuren i våra vatten.

12 och 19 mars kl. 13.00–13.45
Stad längs vattnet
Människor, varor och idéer rör sig över haven och formar på så vis staden och dess historia. En visning i sjöfartsmuseets nya utställning.

13 och 20 mars kl 13.00
Söndagsspecial i Akvariet
På söndagarna kan du lyssna till forskarföreläsningar, titta på film, lära dig mer om Akvariets djur, delta i spännande experiment eller få de senaste nyheterna från havet. Kom till Akvariet och upptäck vad som händer just denna söndag!
Karl Johansgatan 1-3. http://www.sjofartsmuseum.goteborg.se


VÄRLDSKULTURMUSEET
Dom andra
Tag plats! Sätt på dig hörlurarna. Lyssna till en annan människas tankar. Tänk om det var du. Vad tänker dom Andra på? Vilka är dom Andra? Är vi dom Andra i någon annans ögon? Välkommen till öppningen av en utställning för dig som någon gång känt dig som "dom Andra". Fördomsbiblioteket öppnar, du kan låna en fördom i egen hög person under en stund: en turk, en bög, eller kanske en museinörd? Musik, Street Art och häng - med trevliga människor såklart!

Kimono Fusion
En japansk modeutställning som på ett lekfullt sätt utgår från kimonon och bubblar vidare in i dagens japanska subkulturer och modetrender. Vintage kimonos blandas med kreationer och streetsmarta barnsligheter från några av Japans hetaste designers. Handgjorda accessoarer för unga geishor samsas med graffiti och hiphopiga origami-figurer med mönster inspirerade av gamla kimonos.

Destination X
En ny, stor utställning om människors drivkrafter att förflytta sig i världen. Destination X handlar om resande av både nyfikenhet och nödvändighet. Om turister och migranter, globala familjer, affärsresenärer, flyktingar och äventyrare.
Södra Vägen 54. http://www.varldskulturmuseet.se/Reservation för ändringar!

  Prenumerera på detta nyhetsbrev! Klicka här »   Version för utskrift och större text »