Innehållsförteckning


Nyhetsbrev vecka 40-41 2010

Detta händer i Göteborg den 4 - 17 oktober


6 - 7 oktober
The Lab! - internationellt symposium
Göteborgs Konsthall i samarbete med Göteborgs Universitet
I samband med utställningen Disidentifikation bjuder Göteborgs Konsthall, i samarbete med Museion/Globala Studier vid Göteborgs universitet, in till ett internationellt tvådagars-symposium med syfte att granska och vidareutveckla centrala frågeställningar i utställningen och diskutera dessa frågor i ett vidare perspektiv.

6 oktober kl. 13.00–17.00
Art and Difference
Under symposiets första dag, under temat Art and Difference, utforskar vi i vilken utsträckning disidentifikationens strategier kan bidra till vår förståelse av hur identitet skapas och omskapas. Genom presentationer som rör sig i det feministiska och postkoloniala fältet, diskuterar en rad konstnärer och curatorer maskeradens och performativitetens roll i identitesskapande. Hur kan vi tala om mångfald och pluralism utan att differentiering utslätas och förlorar mening? Vilka etiska ställningstaganden måste vi göra som curatorer och konstnärer i globala och tvärkulturella utställningar?
Plats: Aulan, Konsthögskolan Valand
Moderator: Mikela Lundahl, Globala Studier vid Göteborgs universitet
Introduktion Stina Edblom, intendent Göteborgs Konsthall
Kalup Linzy, video/performance konstnär, New York, USA
Claire Tancons, curator och konstkritiker, New Orleans, USA
Charlotte Bydler, lektor i konstvetenskap vid Södertörns universitet, Stockholm
Renee Mussai, Authograph ABP, London
19.00 Middag på House of Win-Win i samarbete med Clandestino Institut. Kl. 21.00 öppnas dörrarna för eftermingel.

7 oktober kl. 09.00–13.00
Theory and Practice
Under symposiets andra dag, Theory and Practice , vill vi genom en fördjupad granskning av relationen mellan konst och teori undersöka hur teoretiska och begreppsliga strategier har använts för att förstå och kritisera vår samtid. På senare år har vi bevittnat en allt starkare institutionalisering av feministiska och postkoloniala frågeställningar och inom det konstnärliga fältet talas det ofta om mångfald, kulturella skillnader och identitet. Genom att initiera en dialog mellan olika konst- och humanvetenskapliga områden är vår ambition att problematisera detta och se hur konstnärlig produktion och curatoriskt arbete kan bidra till nya tolkningsmodeller.
Plats: Aulan, Konsthögskolan Valand
Moderator: Dariush Moaven Doust, Globala Studier vid Göteborgs universitet
Gertrud Sandqvist, Professor vid Malmö Konsthögskola
Joseph Massad, Associate Professor i Modern Arabisk Politik och Intellektuell Historia, Columbia University, New York

7 oktober 17.30 – 19.00
Sammanfattande paneldiskussion - Cross-cultural curating
Symposiet avslutas med en sammanfattande paneldiskussion om cross-cultural curating där vi undersöker hur vi kan vitalisera våra curatoriska strategier genom ett självreflexivt engagemang. Vilka verktyg kan vi använda för att förstå och kritisera hur samtida teorier kan omsättas i den curatoriska praltiken. Hur kan vi hämta kunskap ur konst och förmedla motstånd mot hegemonisk kultur genom konst?
Plats: Göteborgs konsthall
Stina Edblom, intendent Göteborgs Konsthall
Gertrud Sandqvist, Professor vid Malmö Konsthögskola
Claire Tancons, curator och konstkritiker, New Orleans, USA
Charlotte Bydler, lektor i konstvetenskap vid Södertörns universitet, Stockholm
Anmäl er till email: lab@kultur.goteborg.se


Scenkonst

BACKA TEATERN
– 16 december
Medeas barn
När Suzanne Osten och Per Lysander skrev pjäsen 1975 var den banbrytande i sitt sätt att skildra barns vardag på scen. Idag är den en av våra starkaste klassiker och i ett Sverige där en tredjedel av alla barn lever med skilda föräldrar är pjäsens tematik fortfarande högaktuell.
På en högblank scen med en vattenfylld bassäng i förgrunden gestaltas en familj i akut äktenskaplig kris, sedd genom barnens ögon. Föräldrarna stänger in sig i gigantiska glasburar, oåtkomliga för barnen som lämnas ensamma att hantera krisen. Alltsammans speglas i barnens fantasilekar och i det antika dramat ”Medea” som löper som en röd tråd genom pjäsen (kungadrottningen Medea blir bedragen av sin man Jason och drivs till galenskap och hämnd på både man och barn).
Regi: Sergej Merkusjev. Medverkande: Josefin Neldén, Ulf Rönnerstrand, Ylva Gallon, Magnus Linberg, Angelica Negin Rad.
Lärdomsgatan 1 C. http://www.backateater.se

TEATER TRIXTER
– 31 oktober
En timme kvar
Thomas Tidholm, en av Sveriges mest älskade poeter och barnboksförfattare, påbörjade ett samarbete med Teater Trixter redan 2007, då hans poesi ingick i föreställningen Ingvars Hörna. I samband med Teater Trixters 20 års jubileum fördjupas nu samarbetet genom att Tidholm för Trixters ensemble skriver En timme kvar.
Absurt och roligt med en nattsvart botten blir det när Roger får sin dödsdom av läkaren. Från att ha känt sig riktigt vital informeras han om att han endast har en timme kvar att leva.
Regi: Petra Revenue. Musik: Björn Knutsson. Scen: Ger Olde Monnikhof. Ljus: Efraim Kent. På scen: Ingvar Örner, Karin Blixt, Tina Lenne, Lars Andersson samt Miran Kamala. Foto: OskarAllerby, Rekvisita: Linda Henriksson m fl, Produktion: Frida Mellbin. Grafisk design: Peter Alfredsson.
Andréegatan 13, http://www.trixter.se

GÖTEBORGSOPERAN
16 oktober – 15 april 2011
Sunset Boulevard
Nu flyttar Hollywood in på GöteborgsOperan. Andrew Lloyd Webbers musikal Sunset Boulevard är en historia kantad av kärlek, dramatik och storslagna melodier. I huvudrollen hör vi Gunilla Backman.
Året är 1949. Norma Desmond är fast besluten att göra comeback på vita duken. Under stumfilmens era var hon en stjärna, men i ett Hollywood målat i technicolor finns det inte längre plats för den svartvita filmens divor. När den unge manusförfattaren Joe Gillis dyker upp på Normas trappsteg, börjar en historia som slutar i tragedi.
Uppsättningen görs som en hyllning till originalfilmen med samma namn från 1950. Då spelades den kvinnliga huvudrollen av Gloria Swanson. På GöteborgsOperan gestaltas Norma Desmond av den svenska musikalstjärnan Gunilla Backman, känd från bland annat Mamma Mia!, där hon sjöng huvudrollen Donna. Övriga huvudroller görs av Jonas Eskilsson, Fred Johansson och Martyna Lisowska.

- 12 november
Rucklarens väg
Igor Stravinskijs demonisk-komiska opera Rucklarens väg är ett av 1900-talets mästerverk. Musiken är komponerad som en melodisk flirt med tonsättarens klassiska föregångare, kryddad med Stravinskijs egen twist. Vi får följa den unge Tom Rakewells väg ner i fördärvet efter att ha ärvt en stor summa pengar. Han förleds av den mystiske Nick Shadow, som ser till att Tom får allt han pekar på. Tom överger sin fästmö Anne och ger sig av till storstaden med Nick för att leva ett utsvävande liv. Men missödena radar upp sig och det visar sig att Nick Shadow är ingen mindre än djävulen själv…

– 17 oktober
Einstein and the guest house
Välkommen till en mycket annorlunda vardag! En vardag i ett enkelt scenrum, fyllt av rörelsekonstnärer, hemliga ljud och smått magiska föremål som vill bjuda upp fantasin till dans. Denna vardag är kreerad av brasilianske Fernando Melo, koreograf och dansare i GöteborgsOperans Balett. Kostymer och scenografi skapas av Patrick Kinmonth, konstnär, skribent, designer och Art Director, med arbetsgivare som Gucci och Valentino. Fernando Melo skapar med Patrick Kinmonths assistans, ”en resa genom mänskliga handlingar, beteenden och vardagliga göromål” fast med en twist som försöker ge nya perspektiv på den enklaste ritual, även på våra drömmar.
Christina Nilssons Väg, http://www.opera.se

GÖTEBORGS STADSTEATER
– 24 oktober
Den inbillningssjuke
Vår tids rädsla för baciller blir stor underhållning i höstens första premiär som öppnar med Molières klassiker Den inbillningssjuke, i nyöversättning av Anders Bodegård. Vi får möta en man som mår som bäst när han mår dåligt.
I rollen som den självupptagne och inbillningssjuke Argan ser vi Fredrik Gunnarson, gäst från Malmö Stadsteater. Som Argans fru Béline ser vi Carina Boberg och som dottern Angélique Emelie Jonsson. Husjungfrun Toinette spelas av Victoria Olmarker och i övriga roller hittar vi Eric Ericson, Sven-Åke Gustavsson, Mats Flink med f lera.
För regi står Åsa Kalmér som tillsammans med Ann Bonander Looft även gör scenografi.
Götaplatsen. http://www.stadsteatern.goteborg.se

FOLKTEATERN
16 oktober – 13 november
Två fattiga rumäner som talar polska
en tragikomisk roadmovie av Dorota Maslowska
Det började med en fest som spårade ur. Spårade ur så pass mycket att Gina och Parcha, om det nu är så de heter, ger sig iväg på en frenetisk, oplanerad livsresa ut på landet. Påtända och utklädda till rumäner. Nu måste de ta sig tillbaka till stan igen, men ingen verkar särskilt intresserad av att hjälpa två fattiga rumäner. Inte ens om de talar polska.
Pjäsen handlar om människor som, utslängda i ett stort likgiltigt universum, försöker hitta en fast punkt. Människor som kämpar. Problemet är bara att alla är så upptagna med att prata om sig själva att ingen hör vad någon annan säger. Identiteter och personligheter suddas ut och blir otydliga, eftersom vi inte bryr oss om att ta reda på vem vi har framför oss.
Dorota Maslowska är ett ungt stjärnskott på den polska teater- och litteraturhimlen. Hon debuterade 2002, endast 19 år gammal, med romanen Snow White and Russian Red, som snabbt blev en skandalsuccé i Polen. Sedan dess har hon skrivit en handfull romaner och pjäser som alla blivit mycket uppmärksammade, översatta till flera språk och spelade över hela Europa.
Medverkande: Anders Granell, Elisabeth Göransson, Sanna Hultman, Kim Lantz och Daniel Larsson.

- 4 december
Skalv av Lars Norén
Ett suggestivt och intimt drama om att inte våga lyssna.
Hur går det när en familj slutar prata med varandra?
Regi: Sofia Jupither
Medverkande: Lars Magnus Larsson, Julia Marko Nord,
Shebly Niavarani, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist.

– 20 november
Teaterspöket och det försvunna hjärtat
Teaterns hjärta har försvunnit! Teaterspöket ger Momix och Pomix i uppdrag att tillsammans med barnen försöka hitta hjärtat.
En interaktiv föreställning för barn 6 - 9 år.
Idé, Regi, Scenbild: Johan Friberg
Olof Palmes Plats. http://www.folkteatern.se

PUSTERVIK
9 oktober kl. 19.00
Testamentet
She She Pop är en av Europas mest intressanta och banbrytande teaterkollektiv på den samtida scenkonstarenan. Gruppen har medverkat till att utveckla den nutida europeiska teatern, både estetiskt och innehållsmässigt.
Med Kung Lear som utgångspunkt gör She She Pop något synnerligen okonventionellt. I Testamentet bjuder de in sina egna fäder att delta på scenen. Det blir en galen, komisk och rörande föreställning; En utopisk lek – att lyckas komma överens över generationsgränserna. Döttrar och fäder sätter sig vid förhandlingsbordet och gör en forskningsresa in i pappa-dotter relationerna, där de - genom gestaltning, text och projektioner – visar vad som händer när papporna åldras och döttrarna vill komma överens.
Föreställningen kommer att spelas på tyska, med engelsk textöversättning. Den följs av ett Nyfiken på-samtal mellan gruppen och Pusterviks konstnärliga projektledare Birte Niederhaus.

14 oktober och 15 oktober kl. 19.00
Rapporter #1: Djur som dör
Omvänd fabel - based on true stories.
Pustervik ger urpremiären av nya stjärnskottet Marcus Lindeens verk. Reportern Rosa Fernandez och Lindeen har plöjt de senaste nyheterna och fastnat för artiklarna om djur. På scenen kommer skådespelarna bland annat att återge exakt vad de intervjuade personerna sagt genom att höra inspelningar direkt i hörlurar på scenen. Utifrån tankar om gränsen mellan djur och människa får du nu en omvänd fabel.

17 oktober kl. 16.00
Gazamonologerna
Initiativet till Gazamonologerna kommer från Ashtar Theatre i Palestina.
Monologtexterna bygger på berättelser av barn som lever på Gazaremsan.
Den 17 oktober kommer barn och unga, i tjugo länder runt om i världen, att läsa upp dessa monologer. I Sverige sker detta på flera scener, varav Pustervik är en.
Järntorgsgatan 12. http://www.pustervik.goteborg.se

TEATER UNO
– 30 november
Karl XII
Nypremiär på Karl XII av August Strindberg. Efter ett gott mottagande av såväl publik som press under våren återkommer nu Strindbergs drama om kriget och enväldet på Teater UNOs scen på Esperantoplatsen. För regin står Sergej Merkusjev som nu regisserar på Backa Teater.
Karl XII handlar om den hemvändande krigskonungen och om de handfallna människorna runt honom i det svenska ödelandet. Karl XII är ett rekviem om sönderfall, handfallenhet och längtan efter förändring. En dåtida krigs- och finanskris som klingar in i vår tid.
På scen syns Teater UNOs egen ensemble: Pelle Bolander, Carl Harlén, Björn Holmudd och Staffan Nattsén.
Esperantoplatsen 7-9, http://www.teateruno.se

ATALANTE
7 oktober kl. 19.00
Konstlab
I ett nytt samarbete med Atalante arrangerar GU tre kvällar där forskare från konstområdet berättar om sitt arbete. Ett samarbete mellan Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete vid Göteborgs universitet, tidskriften ArtMonitor och Atalante.
I centrum står processerna som leder fram till konstverk, processer som oftast är dolda för betraktaren men ändå viktiga för verket. Fungerande möten mellan akademien och världen utanför är viktiga men ovanliga. Några seminarier på gas-festivalen i våras visade att det är möjligt. Därför blir det nu en fortsättning.
Övre Husargatan 1. http://www.atalante.org

ANGEREDS TEATER
15 oktober – 3 december
Jag är en annan
Den 15 oktober är det urpremiär på Angereds Teaters nya föreställning Jag är en annan, en monolog av idéhistorikern, författaren och DJ:n Michael Azar.
Jag är en annan handlar om hur längtan efter total frihet och sanningen kan driva en människa till de allra yttersta av gränser, både bildligt och bokstavligt.
Föreställningen är Michael Azars egen fria tolkning och fantasi kring Rimbaud, en poet
som sprängde alla gränser, gjorde uppror mot allt och som bröt upp ifrån alla sammanhang i sökandet efter frihet.
I somras följde Angereds Teater i Arthur Rimbauds fotspår och tillbringade tid i Harar,
Etiopien, där Rimbaud till slut hamnade. Spelscener filmades och kompositören gjorde ljudupptagningar som sedan ligger till grund för musiken i föreställningen.
Jag är en annan är specialskriven för Angereds Teater. För regin står teaterchefen Ulrich Hillebrand som gör sin debut som teaterregissör. Musiken är komponerad av en av Sveriges mest kända ljudkonstnärer, Carl Michael von Hausswolff. På scen syns Angereds Teaters Ove Wolf.
Triörgatan 1, Angered (Blå Stället). http://www.angeredsteater.se


Konst, konsthantverk mm

HDK
8 oktober kl 13.00
Öppen fredagsföreläsning: Hållbar textilkonst?
Margareta Bergstrand, textilkonstnär och konservator på Riksantikvarieämbetet, föreläser om konst i offentliga rum, med tyngdpunkt på flamskyddsproblematik. Fotot visar delar av Marianne Richters textila verk för FN-huset i New York, som bröts ned av flamskyddsbehandlingen. Kan vi undvika att sådant upprepas i framtiden? Föreläsningen hålls på englelska.
Nästan varje fredag under hösten bjuder vi in till öppna fredagsföreläsningar. Håll utkik! De publiceras löpande i kalendern på HDK:s hemsida.
Stora Hörsalen, HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, Kristinelundsgatan 6-8. http://www.hdk.gu.se

GALLERI ARTPHOTOCOLLECTION
1 oktober –
Med fokus på ljuset
Håkan Strands utställning består av svartvita bilder av obrutna kustlandskap och skulpturala stadssiluetter, skapade med det magiska ljus och den strama komposition som blivit Håkans signum. Håkan har fått en rad internationella utmärkelser och hans bilder har visats på ett flertal utställningar i Europa och Nordamerika. Han arbetar idag med gallerier runt om i Europa samt ett av Los Angeles mest välrenommerade fine art gallerier.
Hedåsgatan 5. http://www.artphotocollection.com

GALLERI ROTOR
-23 oktober
"Guantanamera"
av David Harding och Ross Birrell, producerad av Douglas Gordon
Vasagatan 50 (ingång Teatergatan). http://www.valand.gu.se

GALLERI VIKTORIA
- 13 oktober
Birgitta Stenberg, författare/konstnär
Viktoriagatan 11, http://222.galleriviktoria.com

RÖDA STEN
9 oktober – 21 november
No More Drama
I höstens stora utställning undersöker den bosniska konstnären Šejla Kameric sitt hemlands historia. Kameric gör detta med material som traditionellt förknippats med kvinnligt hantverk, såsom virkning och broderi. Utställningen visar även fotografi och film som konstnären använder sig av för att gestalta myter, minnen, undangömda historier och krigets fasor.
Röda Sten. http://www.rodasten.com.

KONSTEPIDEMIN
- 24 oktober
Kristian Berglund - TBA
Skulptur, måleri, video
I utställningen TBA undersöker Kristian Berglund naturens och språkets förutsättningar genom skulptur, måleri och video. Här tittar han på olika former av mänsklig kommunikation, morsekod, streckkoder, formens och den målade bildens språk. Gemensamt för flera av dessa verk är att de kombinerar ett undersökande av språk och symbolik samtidigt som de i sin form innehåller en krock mellan modernistisk rationalitet och natur (eller kanske naturromantik).
Kristian Berglund född 1973. Bor och arbetar i Panneröd utanför Stenungsund. Utbildad vid Umeå Konsthögskola och Valands konsthögskola, Göteborg. K.Berglund har deltagit i en mängd utställningar och projekt. Utställningen på Galleri Konstepidemin blir den första separatutställningen i Göteborg sedan debuten på Mors Mössa 2002.

Elisabeth Åström: Det vita mörkret
" I det vita mörkret finns skalen kvar
Maskor av frusen tid.
Timmar.
Vad tänkte dom på?
Det vita har följt med sedan min första scenbild som en projektionsyta för dramat.
Eller för betraktarens eget drama"
Elisabeth Åström arbetar som frilansande scenograf/kostymtecknare med ateljé på Konstepidemin. Hon har arbetat med bl.a Norrlandsoperan, Byteatern i Kalmar och förbereder just nu Körsbärsträdgården för
Borås Stadsteater, premiär 2011

pid webb gallery : Genomlyst
Anna Gustavsson/musik
Helene Berg/video
Konstepidemin. http://www.konstepidemin.se

GALLERI KIM ANSTENSEN
- 15 oktober
Carsten Rudolfsen
Bor i Danmark, i Odense på Fyn. Gick på Koldings konstskola 1977-81
Har haft utställningar i Danmark och Sverige sedan 80-talet.
Götabergsgatan 18, http://www.gka.nu

GALLERI NILS ÅBERG
– 9 oktober
Malin Persson
Götabergsgatan 24. http://www.gallerinilsaberg.se

GÖTEBORGS KONSTFÖRENING
– 10 oktober
Utställningar
I Stora galleriet: Mia Tingvall och Ulf Johnsson, sten och vävda bilder
Lilla Galleriet Catharina Wallström: "Trädhamn. En Dafne-svit" foto, bildspel, skulptur
Södra vägen 2. http://www.goteborgskonstforening.org

SINTRA
- 19 oktober
Stina Widén Samuelsson
Kraftfulla urnor och skålar med distinkt dekor är vi vana att Stina Widén Samuelsson visar. Det kraftfulla finns kvar, men dekoren har denna gången fått stå tillbaka för formen.
En utgångsform som med små förändringar ger stora variationer och olika uttryck.
Insidan är enfärgat glaserad för att inte konkurrera med formen. Men givetvis finns de för Stina karakteristiska prickarna kvar på några burkar med lock som lekfullt för tanken till katedraler i öst.
Som kontrast till det stillsamma och strama visas även ett par urnor där färgen fått flöda fritt. Rött, gult, grönt med dekorativa kopparstänk.
Landsvägsgatan 5. http://www.sintra.o.se

GALLERI 54
8 – 31 oktober
Richard Svensson
Kastellgatan 7. http://www.galleri54.com

KONSTNÄRSCENTRUM VÄST
- 17 oktober
Alexandra Severinsson
Erik Dahlbergsgatan 6. http://www.kc-vast.se, http://www.alexandraseverinsson.com/

ATELJÉ HÖRNAN
-21 oktober
Borgny Frøysaa
Borgny är född i Kragerø, Norge. I dag bor hon i Oslo och Öland.
Hon har arbetat med dekoration till hotell och restauranter. Tanken på att måla har legat där men det tog några år innan hon kom igång. Björn Engkrog har varit Borgnys mentor.
Sommaren 2008 hade Borgny sin första separatutställning på Öland och sedan i Hallingdal, Norge. Motiven i bilderna är inspirerad från den norska, öländska naturen och även människor, djur i olja och akryl.
Västra Skansgatan/Haga Östergata. http://www.hattelje.se

MORS MÖSSA
- 17 oktober
Medialuminisence
Christian Rupp.
Husargatan 11. http://www.christian-rupp.comMusik mm.

FORUM FÖR POESI OCH PROSA
6 oktober kl. 19.00
Tradition
Höstens andra Forum för poesi och prosa-vecka äger rum mellan 4 och 8 oktober. Då gör den populära finlandssvenska författaren Märta Tikkanen en fyradagarsturné i Västra Götaland tillsammans med bl.a. Agneta Pleijel och Jila Mossaed. Veckans tema lyder Tradition.
Onsdag den 6 oktober framträder de i Göteborg, tillsammans med Martin Enckell. Evenemanget är ett samarbete med den nystartade scen Internationell Författarscen Göteborg. Läs mer om den här: http://www.isfgbg.se.
Konsertsalen, Musikens hus. http://www.poesiochprosa.se/

CLANDESTINO
8 oktober kl. 21.00
Next stop: Dorit Crysler
Österrikiskan Dorit Chrysler, numera bosatt i New York, är kvinnan som vid sju års ålder gästade Gratz operahus som vokalist. Men det är för hennes skicklighet på instrumentet theremin som hon blivit världsartist.
Hey It's Enrico Pallazzo, Sockerbruket 22-22 (nära Röda Sten) http://www.clandestino.org

GÖTEBORGS KONSERTHUS
10 oktober KL. 19.00
Chris Barber med Big Chris Barber Band
Trombonisten Chris Barber har firat framgångar i olika storband sedan 1949. Nitton år gammal startade han sitt första storband i England och har sedan dess hållit ställningarna som ledare för ett av de mest anlitade traditionella jazzbanden i Europa. Bered dig på en helkväll där hela huset sjuder utav jazz!
Götaplatsen. http://www.gso.se

BIO ROY
9 oktober kl. 19.00
Wagner: Rhenguldet
Live från Metropolitan Operan i New York.

10 oktober kl. 13.00
Wagner: Rhenguldet
Repris från dagen innan.

16 november kl. 18.30
A Disappearing Number
Ny säsong med direktsändningar från National Theatre i London
Säsongen 2010-11 bjuder på flera fantastiska föreställningar med alla de stora engelska skådespelarna.
Samtliga går nu att boka. Mer information om varje föreställning på hemsidan.
Kungsportsavenyn 45. http://www.bioroy.se

HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK
4 oktober kl. 19.00
Margareta Hallin tolkar Brecht
Margareta Hallin läser dikter och sjunger sånger ur bl a Tolvskillingsoperan, Happy End och Mahagonny. Vid pianot: Göran Martling

6 oktober kl. 19.00
Slagverk
Högskolans slagverksensmble spelar verk av Iannis Xenakis (Okho), John Cage (Third Construction), Toru Takemitsu (Rain Tree) och Per Andréasson (Tin Play).
Ledning: Einar Nielsen

9 oktober kl. 15.00
Ljunggrenska tävlingen för unga musiker 2010 – semifinal
Sex unga musiker tävlar om tre platser i finalen vid årets upplaga av den största svenska tävlingen för unga musiker.
Semifinalisterna är: Maria Demérus - sång, Per Friman - saxofon, Daniel Migdal - violin, Sara Widén - sång, Carl-Oscar Østerlind - cello, Sara Övinge - violin.

10 oktober kl. 15.00
Ljunggrenska tävlingen för unga musiker 2010 – final
Tre finalister är kvar från lördagens tävling och 200 000 kr finns i prispengar till fortsatta musikstudier. En kvalificerad jury bedömer, en engagerad publik hejar på sina favoriter och mängder av härlig musik.

12 oktober kl 19.00 och 13 oktober kl. 12.15
Lucia möter Pajazzo
Redovisning av KU-projektet Kvinnorollen och mansrollen i opera – då och nu
Möt några av operahistoriens mest kända gestalter från Lucia di Lammermoor, Pajazzo till Eugen Onegin. Dock ses deras öden här ur helt andra perspektiv än de gängse och kanske ställs de helt på ända i sina oväntade möten med varandra!
Medverkande: Heddie Färdig, Emil Roijer, Jesper Säll, Elisabeth Wanngård, Gustav Ågren, Erika Tordéus, Katarina Karlsson, Elisabeth Belgrano, Pedram Shahlai, Sandra Holmberg, Gustav Jullander, Viktor Turegard

12 oktober kl. 19.30
Engegårdskvartetten med Frans Helmerson
Franz Schubert: Stråkkvintett i C-dur
Joseph Haydn: Op. 33 nr 2 "Skämtkvartetten"
Béla Bartók: Kvartett nr 3

13 oktober kl. 19.00
John Lennon – Double Fantasy
Studenter från improvisationsutbildningen uppmärksammar John Lennon - en av popmusikens bästa låtskrivare. John Lennon skulle ha fyllt 70 år den 9 oktober och det är 30 år sedan han mördades i New York.
Program: I'll Be Back, In My Life, Come Together, Jealous Guy, I'll Cry Instead, Working Class Hero, Free As a Bird, Instant Karma
Med Anton Davidsson - trummor, Jonas Galatius - slagverk, Anders Ljungberg - bas, Erik Ivarsson - gitarr, Fredrik Brändström - klaviatur, Edward Mattsson - sax, David Edefors - trombon, Oskar Stenmark - trumpet, Elina Ryd, Christoffer Johansson, Carl-Eric Nevén, Hannah Svensson - sång

14 oktober kl 20.00-23.00
Queerdans
Pardansens traditionella roller i tangon och polskan utmanas queerdans. Kom och lyssna, se och dansa!

15 oktober kl 19.00
Orkester: Stravinskij och Sibelius
Med studenter från Swedish National Orchestra Academy och musikerutbildningen.
Dirigent: Paul Mägi
Igor Stravinskij: Eldfågeln, svit
Jean Sibelius: Symfoni nr 5 i Ess-dur
Artisten, Fågelsången 1, http://www.hsm.gu.se

BLÅ STÄLLET
- 13 oktober
Se människan
Utställningen Se Människan består mestadels av kvinnoporträtt där alla är i starka psykiska situationer i sina liv. Bilderna har inga individuella titlar utan fungerar som en serie under namnet Ronda de Brujas vilket betyder Häxrondell. De tar oss med in i en sagovärld där landskap och människor hämtas ur en sydamerikansk och europeisk vardagsmytologi. Dessa blandas med bilder av verkliga händelser, vilket gör det svårt att se vad som verkligen hänt eller vad som är arrangerat. Tid, plats och människor flyter samman både i det fantastiska och i det vardagliga och gränsen mellan dröm och verklighet suddas ut.
Trinidad Carrillo, född 1975, bor och verkar i Göteborg samt Lima, Peru. Har ställt ut på bland annat Ny nordisk fotografi, Hasselblad Center, Les Rencontres d’Arles och Kulturhuset i Stockholm. Hon vann Svenska fotobokspriset 2008 med boken “Naini and the Sea of Wolves”.
Angereds Torg 13, http://www.blastallet.goteborg.se

MCV
8 oktober kl. 19.00
Picknick-konsert med Räfven
Räfven är folkpunk, tjockbalkan, djurprogg, humpa bumpa och kraschklezmer!
Kulturhuset Oceanen, Stigbergstorget 8.

11 oktober kl. 19.00
Johan Björklund Dynamic Flavours
Ett svängande gäng favoritmusiker som målar sina ljud både innanför och utanför jazzramen!
Margarinfabriken, Svangatan 2 B.
http://www.mcv.se

DALHEIMERS HUS
14 oktober
Musikkväll
I ljuset av två stora A.n - en föreställning där Björn Afzelius möter Kent Andersson.
Det hela framförs av Ole Moe och Dan Nerenius
http://www.goteborg.se/dalheimershus

STADSBIBLIOTEKET
Hela hösten
Höstprogrammet!
Stadsbibliotekets program finns i tryckt form, som pdf och som flashtidning.
Götaplatsen. http://http://www.stadsbiblioteket.nu/stadsbibliotekets-program/


Museer mm.

GÖTEBORGS KONSTHALL
- 31 oktober
Disidentifikation
Disidentifikation är en färgstark och lekfull utställning som presenterar verk från 1980-talet och framåt och omfattar skilda uttryck såsom video, fotografi, skulptur och måleri.
Flertalet av konstnärerna har aldrig tidigare ställt ut i Sverige och två av dem, Nick Cave och Wangechi Mutu, presenterar nyproducerade verk. Dessutom medverkar Lukas Duwenhögger, Rotimi Fani-Kayode, Simon Fujiwara, Charlotte Gyllenhammar, Kalup Linzy och Tracey Rose.

- 31 oktober
Zapiro: Careful – this pen is loaded!
I samarbete med Bok- och Biblioteksmässan 2010 presenterar Göteborgs Konsthall en utställning i Green Room med den sydafrikanske konstnären och satirikern Jonathan Shapiro, alias Zapiro. Med sina utmanande och humoristiska teckningar är Zapiro en av de skarpaste politiska kommentatorerna i dagens Sydafrika. I utställningen presenteras dessutom Zapiros bok The Mandela Files som är baserad på hans omfattande arbete med att teckna och kommentera Nelson Mandelas liv och politiska gärning.
Götaplatsen. http://www.konsthallen.goteborg.se

GÖTEBORGS KONSTMUSEUM
- 16 januari
Ivan Ivarson
Kanske är det Ivan Ivarson som bäst motsvarar föreställningarna om en göteborgskolorist.
“Jag skulle vilja äta färg!” har han sagt och det har citerats många gånger. Han målade till
en början stillsamt och med dämpade färger, men kring 1930 fann han sin karakteristiska
palett av blått-gult-rött-grönt med djupt ultramarin som dominerande klangbotten.
Utställningen omfattar ett 60-tal verk, både inlånade och från de egna samlingarna
och det är första gången sedan 1975 som Göteborgs konstmuseum visar en utställning
i stort format och med Ivarsons mest betydande verk. Utställningen visar ett måleri som
fortfarande berör och känns unikt.
Genom hans verk följer vi hans livsöde under hans 16 intensiva år som konstnär.
Han är färglyrikernas mästare. Varför känns hans konst fortfarande så levande?
Är det färgernas hetta och motivens tidlösa innerlighet som talar till våra sinnen än idag?

6 oktober – 21 november
Carl Hammoud
Lögndetektorer, sönderslagna kameror och svindlande trapphus. Hos konstnären Carl Hammoud undersöks seendet och dess mekanismer. Carl Hammoud är en av Sveriges mest uppmärksammade unga målare, men denna presentation som består av helt nya verk rymmer även skulpturala objekt. Polygraph är hans första separatutställning på museum.
Carl Hammoud (f 1976) är bosatt och verksam i Stockholm. Han studerade på Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999-2004.
Götaplatsen. http://www.konstmuseum.goteborg.se

GÖTEBORGS STADSMUSEUM
– tills vidare
1700-talets Göteborg
Stadsmuseets nya utställning tar dig med på en resa till 1700-talets Göteborg. En tid som präglas av nya idéer, influenser och erfarenheter från omvärlden. På många sätt gav 1700-talet uttryck för tankar som fortfarande är centrala för vår tid. I utställningen möter du en hamnstad i förvandling och olika röster i staden.
Norra Hamngatan 12. http://www.stadsmuseum.goteborg.se

SJÖFARTSMUSEET AKVARIET
9 oktober kl. 13.00
Gathenhielmska huset - Stadsvandring
Visning av det mytomspunna huset på Stigbergstorget. Start vid Gathenhielmska huset, Stigbergstorget.

9 oktober kl.14.00
Färjan 4 - Stadsvandring på köl
Följ med på en historisk hamntur ombord på ångbåten Färjan 4 med stopp vid Slottsberget eller Klippans kulturreservat. Avgång/ankomst Residensbron vid Packhusplatsen, nära Stenpiren. Ca
I samarbete med Sällskapet Ångbåten.

13 oktober kl. 17.00
Berättarkafé
Att berätta goda historier kräver ett lyssnande öra och en god kopp kaffe. I vårt berättarkafé möter du inbjudna gäster som berättar om då och nu, om vardag och fest. Välkommen till museets kafé. För dagens tema se museets hemsida.

- 31 december
Inte bara Brännö Brygga
En utställning om Lasse Dahlqvist, en av Sveriges stora artister under 1930- och 1940-talen. Han skrev och komponerade mer än 100 visor varav några idag är allsångsklassiker.
Välkommen till en musikalisk utställning, kryddad med slagdängor och ett färgstarkt personporträtt av en mångsidig artist.

– 31 december
Den outforskade kontinenten
Följ med under ytan och upptäck den sista outforskade kontinenten – 70 % av jordens yta. I den nya utställningen berättar museet om utforskningen av världshaven förr, idag och i framtiden.
Karl Johansgatan 1-3. http://www.sjofartsmuseum.goteborg.se

HASSELBLAD CENTER
– 17 oktober
William Eggleston, Paris
William Eggleston (född 1939, Memphis, Tennessee, Hasselbladpristagare 1998) har de senaste fyra åren arbetat på ett omfattande fotografiskt projekt om Paris. Han förnyar en lång tradition av Parisskildringar, med föregångarna Eugène Atget och Henri Cartier-Bresson, och gör ett samtida porträtt av en stad vars silhuetter finns starkt förankrade i det kollektiva medvetandet. I likhet med Cartier-Bresson är Eggleston en flanör med öga för stadslivets detaljer. Han skildrar kända platser genom symboler för dem, som skylten vid metrostationen Bastille eller konturen av Sacre Coeur i en graffitimålning. Omgiven av historiska monument riktar Eggleston blicken mot det som ofta förbises. Hans återgivningar av skräp och klotter handlar kanske mindre om en romantisering av triviala ting och mer om ett intresse för färg- och formkompositioner. Resultatet är bilder som leker med perspektiv och djup i vad som tycks vara ett försök att fånga alla stadens färger i en bild.
Götaplatsen. http://www.hasselbladfoundation.org

RÖHSSKA MUSEET
– 24 oktober
Hedersrelaterat våld – en fråga för dom andra?
En interaktiv utställning om kopplingen mellan våld, etnicitet, kön, ålder, religion och sexuell läggning. I utställningen visas verk av bland annat Elisabeth Ohlson Wallin, Kajsa Haglund och Christina ”Cho” Nylund.
Utställningen är en arena för självreflektion och öppnar upp för fortsatt dialog kring bla våld, könsroller, rättigheter och skyldigheter.

– 31 januari 2011
Homage à Textilia
En utpost för textil konst har stängt porten efter 30 års febril verksamhet. Galleristen Anita Eneroth har under en stor del av sitt liv upplåtit sitt hem i Långedrag för den textila konsten. Med Galleri Textilia har hon gjort en viktig personlig och kulturbärande insats. Röhsska museet bjuder denna höst in textilkonstnärer som under årens lopp ställt ut på galleriet att delta i en jubileumshyllning, Homage à Textilia. Ett 40-tal textilier i form av vävar och tredimensionella verk kommer att visas i den juryutvalda utställningen.
Vasagatan 37-39. http://www.designmuseum.se

VÄRLDSKULTURMUSEET
17 september –
Kimono Fusion
En japansk modeutställning som på ett lekfullt sätt utgår från kimonon och bubblar vidare in i dagens japanska subkulturer och modetrender. Vintage kimonos blandas med kreationer och streetsmarta barnsligheter från några av Japans hetaste designers. Handgjorda accessoarer för unga geishor samsas med graffiti och hiphopiga origami-figurer med mönster inspirerade av gamla kimonos.

– 2011
Destination X
En ny, stor utställning om människors drivkrafter att förflytta sig i världen. Destination X handlar om resande av både nyfikenhet och nödvändighet. Om turister och migranter, globala familjer, affärsresenärer, flyktingar och äventyrare.
Södra Vägen 54. http://www.varldskulturmuseet.se/

MEDICINHISTORISKA MUSEET
– 31 december
Dräkten
En utställning med sjuksköterskedräkter från olika skolor och tider. Frågor som rör status, mode, hygien och yrkesstolthet.
Östra Hamngatan 11. http://www.sahlgrenska.se/museum


Reservation för ändringar!

  Prenumerera på detta nyhetsbrev! Klicka här »   Version för utskrift och större text »