Teckensnitt: Teckenstorlek: Bredd på utskrift: cm

Nyhetsbrev vecka 42-43 2010

Detta händer i Göteborg den 18-31 oktober


Scenkonst

3:E VÅNINGEN
23 oktober kl 17.00
Invigning!
Välkommen att vara med när 3:e våningen - Göteborgs nya centrum för nutida dans - invigs! 24 Kvadrat och E=mc2 Danskonst flyttar in - och en ny epok börjar!
Offentlig invigning med ett spännande program.
Sockerbruket 9 (Klippans industriområde) http://3vaningen.se/

GÖTEBORGS DRAMATISKA TEATER
15 oktober – 2 december
The Glory of Living
The Glory of Living av Rebecca Gilman är baserad på historien om Judith Ann Neelley, en flicka som gick från att ha varit offer till förövare med god hjälp av en man som sedermera blev hennes make. Lisa, som hon heter i pjäsen, växer upp hos sin prostituerade mamma och blir en dag "räddad" från det livet av Clint. Sedan beger de sig ut på vägarna.
Stigbergsliden 5 B. http://www.goteborgsdramatiska.se/

BALETTAKADEMIN
15 – 30 oktober
Pariserliv
Trojakriget, denna urkund för västerlandets vagga och myter, blir här en gångbar pamflett för ett operettsällskaps våndor i 1870-talets Paris. De är på väg att sätta upp ”Sköna Helena” av Offenbach, men är mycket ambivalenta, efter att ha beskådat sina kamraters död och krossandet av Pariskommunen, och frågar sig i det politiska kaos som uppstod med massrättegångar, deportationer och avrättningar, den klassiska frågan: "-Varför operett? Varför överhuvudtaget spela och konstra sig inför en publik som ändå inte vill se sanningen om vår samtid?"
Pjäsen är skriven av Göran O Eriksson och innehåller mycket skön Offenbachmusik i smittande arrangemang.
Regissör: Guje Palm. Medverkande: Musikallinjen åk 3. Koreograf:Gunilla Olsson Karlsson
Kapellmästare: Daniel Lindén
Balettakademiens Teater, Gamlestadsv. 14. http://www.folkuniversitetet.se/teatern

BACKA TEATERN
– 16 december
Medeas barn
När Suzanne Osten och Per Lysander skrev pjäsen 1975 var den banbrytande i sitt sätt att skildra barns vardag på scen. Idag är den en av våra starkaste klassiker och i ett Sverige där en tredjedel av alla barn lever med skilda föräldrar är pjäsens tematik fortfarande högaktuell.
Regi: Sergej Merkusjev. Medverkande: Josefin Neldén, Ulf Rönnerstrand, Ylva Gallon, Magnus Linberg, Angelica Negin Rad.
Lärdomsgatan 1 C. http://www.backateater.se

TEATER TRIXTER
– 31 oktober
En timme kvar
Absurt och roligt med en nattsvart botten blir det när Roger får sin dödsdom av läkaren. Från att ha känt sig riktigt vital informeras han om att han endast har en timme kvar att leva.
Av: Thomas Tidholm. Regi: Petra Revenue. På scen: Ingvar Örner, Karin Blixt, Tina Lenne, Lars Andersson samt Miran Kamala.
Andréegatan 13, http://www.trixter.se

GÖTEBORGSOPERAN
– 15 april 2011
Sunset Boulevard
Andrew Lloyd Webbers musikal Sunset Boulevard är en historia kantad av kärlek, dramatik och storslagna melodier.
Uppsättningen görs som en hyllning till originalfilmen med samma namn från 1950. Då spelades den kvinnliga huvudrollen av Gloria Swanson. På GöteborgsOperan gestaltas Norma Desmond av den svenska musikalstjärnan Gunilla Backman. Övriga huvudroller görs av Jonas Eskilsson, Fred Johansson och Martyna Lisowska.

- 12 november
Rucklarens väg
Igor Stravinskijs demonisk-komiska opera Rucklarens väg är ett av 1900-talets mästerverk. Musiken är komponerad som en melodisk flirt med tonsättarens klassiska föregångare, kryddad med Stravinskijs egen twist. Vi får följa den unge Tom Rakewells väg ner i fördärvet efter att ha ärvt en stor summa pengar. Han förleds av den mystiske Nick Shadow, som ser till att Tom får allt han pekar på. Tom överger sin fästmö Anne och ger sig av till storstaden med Nick för att leva ett utsvävande liv. Men missödena radar upp sig och det visar sig att Nick Shadow är ingen mindre än djävulen själv…

GÖTEBORGS STADSTEATER
- 4 december
Klaras resa
Om det sköraste och mest hemlighetsfulla vi har – vårt psyke. När Klara kommer in på universitetet öppnar sig äntligen livet och friheten för henne. Men verkligheten blir svår att hantera och gapet mot en hallucinatorisk värld blir allt större. Hjärtskärande realism möter saga i Mirja Unges starka drama om en ung kvinnas färd in i psykos. En angelägen pjäs som prövar vår syn på psykisk sjukdom.
Mirja Unge är en av våra mest uppmärksammade unga författare. Jenny Andreasson regisserade senast Nära livet av Ulla Isaksson på Riksteatern och Slott i Sverige av Francoise Sagan på Dramaten.
I rollen som Klara ser vi Nina Zanjani, kritikerrosad för sin prestation i aktuella Blackbird på Nya Studion. I övriga roller ses Anna Bjelkerud, Eivin Dahlgren, Gustav Ekman Mellbin, Åsa-Lena Hjelm, Mia Höglund-Melin, Thomas Nystedt med flera.

Stenen
29 oktober – 14 december
Året är 1934 i Dresden. Ett ungt par köper ett hus av en judisk familj. Husets öde vävs sedan samman med Tysklands historia och startar i gryningen av andra världskriget och slutar åren efter Berlinmurens fall. Ett fängslande generationsdrama av Marius von Mayenburg, en av Tysklands främsta dramatiker vars pjäser f litigt spelas i hela Europa. 2001 spelades hans pjäs Eldansiktepå Göteborgs Stadsteater.
Vi får följa tre generationers kvinnor och i rollerna ses bland annat Marie Delleskog, Johan Karlberg, Emilie Strandberg, Carina Boberg med flera.
Skådespelaren Mattias Nordkvist har setts i en mängd pjäser på Göteborgs Stadsteater bland annat Publiken, I väntan på Godot och Förvaret. Nu är han aktuell som regissör.
Götaplatsen. http://www.stadsteatern.goteborg.se

FOLKTEATERN
– 13 november
Två fattiga rumäner som talar polska
en tragikomisk roadmovie av Dorota Maslowska
Det började med en fest som spårade ur. Spårade ur så pass mycket att Gina och Parcha, om det nu är så de heter, ger sig iväg på en frenetisk, oplanerad livsresa ut på landet. Påtända och utklädda till rumäner. Nu måste de ta sig tillbaka till stan igen, men ingen verkar särskilt intresserad av att hjälpa två fattiga rumäner. Inte ens om de talar polska.
Pjäsen handlar om människor som, utslängda i ett stort likgiltigt universum, försöker hitta en fast punkt. Människor som kämpar. Problemet är bara att alla är så upptagna med att prata om sig själva att ingen hör vad någon annan säger. Identiteter och personligheter suddas ut och blir otydliga, eftersom vi inte bryr oss om att ta reda på vem vi har framför oss.
Dorota Maslowska är ett ungt stjärnskott på den polska teater- och litteraturhimlen. Hon debuterade 2002, endast 19 år gammal, med romanen Snow White and Russian Red, som snabbt blev en skandalsuccé i Polen. Sedan dess har hon skrivit en handfull romaner och pjäser som alla blivit mycket uppmärksammade, översatta till flera språk och spelade över hela Europa.
Medverkande: Anders Granell, Elisabeth Göransson, Sanna Hultman, Kim Lantz och Daniel Larsson.

- 4 december
Skalv av Lars Norén
Ett suggestivt och intimt drama om att inte våga lyssna.
Hur går det när en familj slutar prata med varandra?
Regi: Sofia Jupither
Medverkande: Lars Magnus Larsson, Julia Marko Nord,
Shebly Niavarani, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist.

– 20 november
Teaterspöket och det försvunna hjärtat
Teaterns hjärta har försvunnit! Teaterspöket ger Momix och Pomix i uppdrag att tillsammans med barnen försöka hitta hjärtat.
En interaktiv föreställning för barn 6 - 9 år.
Idé, Regi, Scenbild: Johan Friberg
Olof Palmes Plats. http://www.folkteatern.se

PUSTERVIK
18 oktober kl. 19.00
Förorten brinner!
Förorten brinner! är resultatet av intervjuer med unga människor som bor och lever i ”programmen” och som själva varit aktiva vid många upplopp. Det är en berättelse om deras vardag, om vanmakt och om utanförskap. Men det är också en berättelse om styrka och om ifrågasättande av tron på nationella insatsstyrkan som lösning.
På scenen ser vi en skådespelare samt en hiphopdansare som använder sig av dansstilen krumping. Teater Fryshuset.
Av skaparna bakom Topboy – en huliganberättelse

22 och 23 oktober kl 19.00
Carl Johan Vallgren
är en författare, dramatiker, rocksångare och musiker numera bosatt i Stockholm, efter att ha bott flera år i Berlin. Hans musik rör sig mellan det satiriskt kabaréartade och modern rockmusik. Den 22 september släppte Carl-Johan Vallgren sitt sjunde album Nattbok . Skivan är som titeln antyder en ofta mörk betraktelse över sakernas tillstånd men även de ljusa livsbejakande texterna har fått sin naturliga plats på albumet.

27 oktober kl 19.00
Orena tankar
Fem festklädda dansare med fågelmasker rör sig i ett rum med skevt teatrala tecken och svarta ballonger. Ett paradis av orena tankar väntar publiken på andra sidan ridån. Dorte Olesen är tillbaka!

30 oktober från kl 13.00
Göteborgs poesifestival
Årets tema för denna 29:e årgång är MAKT - litteratur och röster som på olika sätt har valt att belysa ämnet löper som en röd tråd genom årets program. Läs mer på www.poesifestival.se

31 oktober kl. 19.00
Teenage Riot
På scenen gör åtta tonåringar You Tube-filmer. De vill vara intressanta. De kräver att få synas och att bli iakttagna – av tusentals, kanske miljoner, åskådare. Och de vet att nyckeln till framgång är våld.
Teenage Riot garanterar en konfrontation mellan aktörer och åskådare; bägge parter i ett begär efter oförglömliga, starka bilder.
Det belgiska teaterperformancekompaniet Ontroerend Goed har skapat sig en egen nisch inom scenkonsten med sina intima, individuella och interaktiva föreställningar genom sina undersökande och gränstestande samspel med publiken.
De laborerar med verklighet och fiktion, liksom med relationen publik och aktör. Ontroerend Goed har hyllats och prisbelönats långt utanför Belgiens gränser för sina föreställningar.
Järntorgsgatan 12. http://www.pustervik.goteborg.se

TEATER UNO
– 30 november
Karl XII
Nypremiär på Karl XII av August Strindberg. Efter ett gott mottagande av såväl publik som press under våren återkommer nu Strindbergs drama om kriget och enväldet på Teater UNOs scen på Esperantoplatsen. För regin står Sergej Merkusjev som nu regisserar på Backa Teater.
Karl XII handlar om den hemvändande krigskonungen och om de handfallna människorna runt honom i det svenska ödelandet. Karl XII är ett rekviem om sönderfall, handfallenhet och längtan efter förändring. En dåtida krigs- och finanskris som klingar in i vår tid.
På scen syns Teater UNOs egen ensemble: Pelle Bolander, Carl Harlén, Björn Holmudd och Staffan Nattsén.
Esperantoplatsen 7-9, http://www.teateruno.se

ATALANTE
21-23 oktober kl 19.00
Två föreställningar på en kväll!
Två koreografer delar samma kväll i två verk. Kenneth Flaks akrobatiska och viljestarka koreografi möter Charlotta Öfverholms intelligenta, burleska anfall på dansen.
A Baroque Duet dansas av Charlotta Öfverholm och Kenneth Flak och är en lek med barockens fascination för pompös dekoration, överflöd av detaljer och sensualitet.
Pas de deux sans toi är ett verk signerat av Charlotta Öfverholm. En burlesk plott inspirerad av Lousie Boergouis dikter och installationer, Jonas Örknérs skönsång, kärlekens bekymmer och Moder Jord pepprad med kontrabas och ironi.
Kenneth Flak från Norge är utbildad i regi, dans och mim i Norge och Holland. Belönades 2008 med The Bessie Performance Award på Joyce Theatre i New York.
Charlotta Öfverholm från Sverige har turnerat världen runt med ett stort antal produktioner i bagaget. Som dansare har hon arbetat med bla DV 8 Physical Theatre/London, Bill T. Jones/ NYC, Dorte Olesen och Björn Elisson.

29-30 oktober och 1 november kl. 19.00
Narcissus
I sitt nya projekt Narcissus tar göteborgska musikgruppen Pacific! ut svängarna rejält. Det är inte romantisk electropop eller avantgarde-balett, det är både och.
Efter kritikerrosade albumet Reveries (2008) funderade Daniel Högberg och Björn Synneby på vilken väg man ville gå. Med inspiration från Paris tidiga 1900-tal och dess kreativa anda av konstant nyskapande och starka känslor, beslöt man att ta sats i utmanande möten mellan konstnärliga genrer.
Tillsammans med koreografen Olof Persson och dansarna Rebecca Evanne och Lina Räftegård kommer Pacific! i Narcissus att bjuda publiken på en helt ny upplevelse. Med en scenografi som bygger på spegling i högblank yta, kommer bandet och dansarna att framföra den tidlösa historien om nymfen Echo och hennes älskade Narcissus. Deras relation tar upp många av de problem människor ställs inför även idag. Ytlighetens lockelse, den tillrättalagda självbildens förtrollning och rädslan för att sticka ut och vara sig själv. Pacific! tar även hjälp av Sarah Assbring, El Perro del Mar, som lånar ut sin röst till föreställningen.
Övre Husargatan 1. http://www.atalante.org

ANGEREDS TEATER
– 3 december
Jag är en annan
Den 15 oktober är det urpremiär på Angereds Teaters nya föreställning Jag är en annan, en monolog av idéhistorikern, författaren och DJ:n Michael Azar.
Jag är en annan handlar om hur längtan efter total frihet och sanningen kan driva en människa till de allra yttersta av gränser, både bildligt och bokstavligt.
Föreställningen är Michael Azars egen fria tolkning och fantasi kring Rimbaud, en poet
som sprängde alla gränser, gjorde uppror mot allt och som bröt upp ifrån alla sammanhang i sökandet efter frihet.
I somras följde Angereds Teater i Arthur Rimbauds fotspår och tillbringade tid i Harar,
Etiopien, där Rimbaud till slut hamnade. Spelscener filmades och kompositören gjorde ljudupptagningar som sedan ligger till grund för musiken i föreställningen.
Jag är en annan är specialskriven för Angereds Teater. För regin står teaterchefen Ulrich Hillebrand som gör sin debut som teaterregissör. Musiken är komponerad av en av Sveriges mest kända ljudkonstnärer, Carl Michael von Hausswolff. På scen syns Angereds Teaters Ove Wolf.
Triörgatan 1, Angered (Blå Stället). http://www.angeredsteater.se


Konst, konsthantverk mm

GALLERI ARTPHOTOCOLLECTION
1 oktober –
Med fokus på ljuset
Håkan Strands utställning består av svartvita bilder av obrutna kustlandskap och skulpturala stadssiluetter, skapade med det magiska ljus och den strama komposition som blivit Håkans signum. Håkan har fått en rad internationella utmärkelser och hans bilder har visats på ett flertal utställningar i Europa och Nordamerika. Han arbetar idag med gallerier runt om i Europa samt ett av Los Angeles mest välrenommerade fine art gallerier.
Hedåsgatan 5. http://www.artphotocollection.com

GALLERI ROTOR
-23 oktober
"Guantanamera"
av David Harding och Ross Birrell, producerad av Douglas Gordon
Vasagatan 50 (ingång Teatergatan). http://www.valand.gu.se

GALLERI VIKTORIA
16 -31 oktober
Jan Liljeqvist
Viktoriagatan 11, http://222.galleriviktoria.com

RÖDA STEN
21 oktober kl. 17.30
Ungas skapande – en del av Röda Sten?
Röda Sten har i samarbete med Ung Kultur 116 under åren 2006-2010 drivit det konstpedagogiska och sociala projektet Ung & Skapande. Genom kurser, läger och utställningar har Ung & Skapande varit en möjlighet för ungdomar att utveckla sitt intresse för konstnärligt skapande. Målgruppen har delvis varit ungdomar med graffitiintresse. Ung & Skapande har haft ambitionen att vara av, med och för ungdomar och deltagarna har haft ett stort inflytande på innehållet.
Med avstamp i den utvärdering som Sofia Lindström, fil mag i sociologi, har gjort vill vi nu blicka mot framtiden. I denna framtidsdiskussion pratar vi bland annat om hur Röda Sten kan arbeta utifrån sin konstverksamhet tillsammans med ungdomar och deras skapande. Och om platsen runt Röda Sten, med sina specifika möjligheter och med sin tradition inom graffitikulturen, kan vävas in i en framtida ungdomsverksamhet.
Sofia Lindström berättar om sin utvärdering av Ung & Skapande. Tre inbjudna gäster reflekterar: Björn Sandmark, chef för Göteborgs Stads kulturförvaltning, Mie Svenberg, arkitekturkonsulent vid Göteborgs Stads kulturförvaltning, och Björn Andersson, professor vid Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet. Därefter blir det ett öppet samtal.

– 21 november
No More Drama
I höstens stora utställning undersöker den bosniska konstnären Šejla Kameric sitt hemlands historia. Kameric gör detta med material som traditionellt förknippats med kvinnligt hantverk, såsom virkning och broderi. Utställningen visar även fotografi och film som konstnären använder sig av för att gestalta myter, minnen, undangömda historier och krigets fasor.
Röda Sten. http://www.rodasten.com.

KONSTEPIDEMIN
28 oktober kl 13.00
Vill du veta mer om artist-in-residence?
Konstepidemin och Kulturförvaltningen, Göteborgs stad, bjuder tillsammans med Trans Artists in till en workshop inom ON-AIR, som är ett europeiskt "verktyg för konstnärer" inom artist-in-residence-möjligheter.
Välkommen till en eftermiddag på Konstepidemin (paviljong 8) där du får veta mer om gästateljé-vistelser i Europa och övriga världen.
Bojana Panevska och Yasmine Ostendorf från Trans Artists gästar oss och konstnärerna Zsuzsanna Gilice Larsson och Magnus Larsson samt Carina Fihn kommer att berätta om sina erfarenheter. Workshopen ges på engelska och svenska och är gratis, men anmäl dig till epostadress maria.lundberg@konstepidemin.se senast tisdag den 26/10.

- 24 oktober
Kristian Berglund - TBA
Skulptur, måleri, video
I utställningen TBA undersöker Kristian Berglund naturens och språkets förutsättningar genom skulptur, måleri och video. Här tittar han på olika former av mänsklig kommunikation, morsekod, streckkoder, formens och den målade bildens språk. Gemensamt för flera av dessa verk är att de kombinerar ett undersökande av språk och symbolik samtidigt som de i sin form innehåller en krock mellan modernistisk rationalitet och natur (eller kanske naturromantik).
Kristian Berglund född 1973. Bor och arbetar i Panneröd utanför Stenungsund. Utbildad vid Umeå Konsthögskola och Valands konsthögskola, Göteborg. K.Berglund har deltagit i en mängd utställningar och projekt.

Elisabeth Åström: Det vita mörkret
" I det vita mörkret finns skalen kvar
Maskor av frusen tid.
Timmar.
Vad tänkte dom på?
Det vita har följt med sedan min första scenbild som en projektionsyta för dramat.
Eller för betraktarens eget drama"
Elisabeth Åström arbetar som frilansande scenograf/kostymtecknare med ateljé på Konstepidemin.

pid webb gallery : Genomlyst
Anna Gustavsson/musik
Helene Berg/video
Konstepidemin. http://www.konstepidemin.se

GALLERI RED HILL
- 29 oktober
Mig fattas Göteborg – Göteborgsmotiv med kurbits
I Emmeli Malmqvists saknad av Göteborg målar hon bilder, akryl på pannå/duk, som binder samman hennes nuvarande liv i Falun med hennes längtan att en gång få återvända till Götet.
Engelbrektsgatan 13.

GALLERI BACKLUND
16 -31 oktober
Paintings from a green suburban box
Simon Andrews.
Erik Dahlbergsgatan 10. http://galleribacklund.se/

GALLERI KIM ANSTENSEN
16 oktober - 11 november
Britta Lanning
Götabergsgatan 18, http://www.gka.nu

GALLERI NILS ÅBERG
23 oktober –
Pedestrian
Jonatan Ahlmark.
Götabergsgatan 24. http://www.gallerinilsaberg.se

GÖTEBORGS KONSTFÖRENING
16 oktober – 7 november
Elsa Agélii
"Bilder kring vatten och öken", textil
I Lilla galleriet: Eva-Maj Eliasson, skulptur, grafik måleri
Södra vägen 2. http://www.goteborgskonstforening.org

SINTRA
- 19 oktober
Stina Widén Samuelsson
Kraftfulla urnor och skålar med distinkt dekor är vi vana att Stina Widén Samuelsson visar. Det kraftfulla finns kvar, men dekoren har denna gången fått stå tillbaka för formen.
En utgångsform som med små förändringar ger stora variationer och olika uttryck.
Insidan är enfärgat glaserad för att inte konkurrera med formen. Men givetvis finns de för Stina karakteristiska prickarna kvar på några burkar med lock som lekfullt för tanken till katedraler i öst.
Som kontrast till det stillsamma och strama visas även ett par urnor där färgen fått flöda fritt. Rött, gult, grönt med dekorativa kopparstänk.
Landsvägsgatan 5. http://www.sintra.o.se

GALLERI 54
– 31 oktober
Richard Svensson
Richard Svensson fokuserar i sitt konstnärskap på skulptur i det offentliga rummet. Till skillnad från gängse offentlig konst har verken inte passerat institutionernas nålsöga. Svensson konstruerar skulpturala fordon och visar sina verk på parkeringsplatser. Skulpturerna är flyttbara och tillfälliga, ovanliga egenskaper för laglig konst i det offentliga rummet, egenskaper som ställer frågor om vår tillgång till detta rum.
I tidigare verk har skulpturerna brutit med rummets, i detta fall gatans, estetik. En talarstol, ett piano och en affischeringsplats har parkerats som svar på regleringar av det offentliga rummet.
I utställningen på Galleri 54 visar Svensson fotografier och sin senaste skulptur, ett verk som assimilerats.
Richard Svensson är född i Landskrona 1976 och utbildad vid Kungl. Konsthögskolan 1999-2004.
Kastellgatan 7. http://www.galleri54.com

KONSTNÄRSCENTRUM VÄST
23 oktober – 7 november
Anna-Karin Pettersson
Erik Dahlbergsgatan 6. http://www.kc-vast.se

ATELJÉ HÖRNAN
-21 oktober
Borgny Frøysaa
Borgny är född i Kragerø, Norge. I dag bor hon i Oslo och Öland.
Hon har arbetat med dekoration till hotell och restauranter. Tanken på att måla har legat där men det tog några år innan hon kom igång. Björn Engkrog har varit Borgnys mentor.
Sommaren 2008 hade Borgny sin första separatutställning på Öland och sedan i Hallingdal, Norge. Motiven i bilderna är inspirerad från den norska, öländska naturen och även människor, djur i olja och akryl.
Västra Skansgatan/Haga Östergata. http://www.hattelje.se

GALLERI THOMASSEN
16 oktober – 10 november
Burn
Gariele Basch
Andreas Ermanbriks: Nya tuschteckningar.
Götabergsgatan 26. http://www.gallerithomassen.se/gallery.shtml

SLOTTSSKOGSOBSERVATORIET
20 och 27 oktober kl. 20.00
Stjärnhimmelsvisning
Kom och se stjärnhimlen på Slottsskogsobservatoriet genom teleskop.
Förutom stjärnhopar, dubbelstjärnor, m.m. är höstens gäst på
kvällshimlen planeten Jupiter.
Vid mulet väder har vi molnrabatt!
Visningen varar en timme så klä dig varmt!
Slottsskogsobservatoriet, Slottsskogen. http://slottsskogsobservatoriet.se/


Musik mm.

MUSIKENS HUS
23 oktober kl 20.00
Salsa från Kuba!
Juan Kemell y la Barriada. DJ Davar.

24 oktober kl 13.00
Ragadisch ”Body Beat för små kroppar”
Kroppen är full av ljud. Stamp, klapp, knäpp – och sång. Med ett så mångsidigt instrument är allting möjligt. Ragadisch! Det är att tillsammans upptäcka hur händerna, fötterna och munnen skapar rockiga rytmer och stämningsfull musik.
Från 4 år. Med & av Karin Marmander.
Djurgårdsgatan 13. http://www.musikenshus.se/

GÖTEBORGS KONSERTHUS
22 oktober kl. 21.00
Popical: Kultiration
Kultiration är en kärlekshistoria mellan rytm och ord. Ett kollektiv som med outtröttlig nyfikenhet utmanar det mesta inom baktakt och svenskt vemod. Med fyra studioalbum bakom sig och intensivt turnerande under åren har de växt till att bli en innerlig och stark liveakt som berör, skakar om och väcker upp till dans.
För att fortsätta i samma anda kommer Kultiration att framföra sin sista konsert för i år i Göteborg tillsammans med 8 musiker ur GöteborgsSymfonikerna.

23 oktober kl 13.00 och 15.00
Barn- & familjekonsert: Agnes och Änglarna
Göteborgs Symfoniker under ledning av Trond Husebø och i samarbete med Markatta Musikteater.
Hallå! Tyst! Sluta spela! Har ni inte märkt att jag inte är med? Alla här spelar utom jag – och då är det inget kul. Jag vill ha en vän – vill du bli min vän? Följ med Göteborgs Symfonikers alla musiker och Markatta Musikteater på den slingrande, härliga, svåra, lockande vägen till sällskap och vänskap.

26 oktober kl 20.00
Raw Comede Club: Axis of Awesome
The Axis of Awesome från Australien blev en världssensation med megahiten ”4 chords song”. Mer än åtta miljoner människor har sett klippet på youtube! Bandet har under många år gjort shower för utsålda hus på samtliga av världens största humorfestivaler. Showen de gästspelar med i Göteborg är en fantastisk blandning av musik och Comedy.

30 oktober kl 19.30
P-Floyd, Fearless 2010
Detta är en hyllningskonsert i sann Pink Floyd-anda med en ljud-, ljus- och bildupplevelse utöver det vanliga. Se fram emot att se och höra ett gäng erkänt skickliga musiker som gjort sig kända för att vårda originalets styrka, samtidigt som de ger musiken nya dimensioner med egna arrangemang.
Götaplatsen. http://www.gso.se

HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK
22 oktober kl 12.15
Brassensemblen
Nordiska komponister har skrivit brassmusik baserad på folkliga melodier.
Under ledning av Ingemar Roos.

23 oktober kl 17.00
Ronny Johansson Trio & Ove Ingemarsson
Trion ger en konsert med låtar från senaste skivan "Permanent Vacation" inför sin turné till Japan.
Med Yasuhito Mori - bas, Raymond Karlsson - trummor, Ronny Johansson - piano och Ove Ingemarsson - saxofon.
Artisten, Fågelsången 1, http://www.hsm.gu.se

MCV
21 oktober kl 19.00
Kjell Jansson Quartet
Brillianta och rutinerade herrar bjuder på musik av Ellington, Monk och bandledaren själv.
Margarinfabriken, Svangatan 2 B

29 oktober kl 22.00
Bosnia express/DJ Sefika/Balkanika
Bosnia-klassiker samt smakprov från kommande skivan "From Himzo To Hendrix" utlovas denna Balkankväll.
Knipplagatan 4 B.
http://www.mcv.se

DALHEIMERS HUS
29 oktober kl 19.15
Klubb Dalheimer special
Denna gång går allt överskott till forskningen om Huntingtons sjukdom.
Annars är allt sig likt. Fortfarande Göteborgs bästa och mest generösa buffé och som alltid med ett våldsamt sväng. Denna gång med x-tra mycket musik.
På scen: Karin Klingenstierna med vänner, "Out of Control" spelar covers ur Stones lugnare låtkatalog och The Surburbans sparkar igång dansen med klassisk soul och modern rock
Slotssskogsgatan 12. http://www.goteborg.se/dalheimershus

STADSBIBLIOTEKET/TIDSKRIFTSVERKSTADEN I VÄST
29 oktober
Tidskriftsdag!
Kulturtidskrifter av alla sorter och massor av program:
09.30 Kaffe och tidskriftslotteri i Stadsbibliotekets kafé
10.00-10.45 Kulturpolitik som regleringsbrev
I dag har synen på kulturens och kulturpolitikens roll ändrats dramatiskt. Det fi nns en risk med att kulturpolitiken reduceras till ett styrinstrument i den politiska maktens händer. Bengt Göransson, gästprofessor till Torgny Segerstedts minne vid Göteborgs universitet.
11.00-11.20 Är socialpolitik kultur!?
Jovisst! SocialPolitik skärskådar den svenska kulturen… i den mångkulturella skolan, den breda ungdomskulturen, den ojämställda lönekulturen, den ibland jämställda familjekulturen, den ofta uteblivna inom äldreomsorgen… osv… Det är kultur som styr vår samvaro och bygger vårt samhälle. Maria Wallin, chefredaktör.
11.20-11.40 De flesta kan göra en kulturtidskrift
Dixikon.se är ett språk-, kultur- och litteraturentusiastiskt projekt om böcker på andra språk än svenska, och om europeisk litteratur, kultur- och samhällsliv. Dixikon.se är också ett enmansprojekt, Per Brodén gör den helt på sin fritid. Sidan är baserad på gratisprogrammet Wordpress. Ansvarig utgivare Per Brodén.
11.40-12.00 Vi finns där du finns
Nättidningen Alba.nu är en bred kulturtidning som behandlar kultur, vetenskap och samhälle. Sex gånger om året kommer nya nummer – alla med speciella teman och krönikörer. Recensioner och övrig debatt uppdateras fortlöpande. Första numret utkom 1997, vilket gör Alba.nu till landets äldsta ännu existerande nättidning. Christer Wigerfelt, chefredaktör.
12.00-12.20 Årets kulturtidskrift 2010
Tidskriften Ful skriver normkritiskt och skapar ett utrymme, en scen för queerfeministisk konst. Blev årets kulturtidskrift 2010: ”Var och en kan genom att läsa den vinna förståelse för – och följa med i – sin samtid.” är en del av den motivering juryn gav. Malin Holgersson, medarbetare i Ful.
ca 12.20-12.30 Dragning av lotter
Götaplatsen. http://http://www.stadsbiblioteket.nu/


Museer mm.

GÖTEBORGS KONSTHALL
- 31 oktober
Disidentifikation
Disidentifikation är en färgstark och lekfull utställning som presenterar verk från 1980-talet och framåt och omfattar skilda uttryck såsom video, fotografi, skulptur och måleri.
Flertalet av konstnärerna har aldrig tidigare ställt ut i Sverige och två av dem, Nick Cave och Wangechi Mutu, presenterar nyproducerade verk. Dessutom medverkar Lukas Duwenhögger, Rotimi Fani-Kayode, Simon Fujiwara, Charlotte Gyllenhammar, Kalup Linzy och Tracey Rose.

- 31 oktober
Zapiro: Careful – this pen is loaded!
I samarbete med Bok- och Biblioteksmässan 2010 presenterar Göteborgs Konsthall en utställning i Green Room med den sydafrikanske konstnären och satirikern Jonathan Shapiro, alias Zapiro. Med sina utmanande och humoristiska teckningar är Zapiro en av de skarpaste politiska kommentatorerna i dagens Sydafrika. I utställningen presenteras dessutom Zapiros bok The Mandela Files som är baserad på hans omfattande arbete med att teckna och kommentera Nelson Mandelas liv och politiska gärning.
Götaplatsen. http://www.konsthallen.goteborg.se

GÖTEBORGS KONSTMUSEUM
- 16 januari
Ivan Ivarson
Kanske är det Ivan Ivarson som bäst motsvarar föreställningarna om en göteborgskolorist.
“Jag skulle vilja äta färg!” har han sagt och det har citerats många gånger. Han målade till
en början stillsamt och med dämpade färger, men kring 1930 fann han sin karakteristiska
palett av blått-gult-rött-grönt med djupt ultramarin som dominerande klangbotten.
Utställningen omfattar ett 60-tal verk, både inlånade och från de egna samlingarna
och det är första gången sedan 1975 som Göteborgs konstmuseum visar en utställning
i stort format och med Ivarsons mest betydande verk. Utställningen visar ett måleri som
fortfarande berör och känns unikt.
Genom hans verk följer vi hans livsöde under hans 16 intensiva år som konstnär.
Han är färglyrikernas mästare. Varför känns hans konst fortfarande så levande?
Är det färgernas hetta och motivens tidlösa innerlighet som talar till våra sinnen än idag?

– 21 november
Carl Hammoud
Lögndetektorer, sönderslagna kameror och svindlande trapphus. Hos konstnären Carl Hammoud undersöks seendet och dess mekanismer. Carl Hammoud är en av Sveriges mest uppmärksammade unga målare, men denna presentation som består av helt nya verk rymmer även skulpturala objekt. Polygraph är hans första separatutställning på museum.
Carl Hammoud (f 1976) är bosatt och verksam i Stockholm. Han studerade på Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999-2004.
Götaplatsen. http://www.konstmuseum.goteborg.se

GÖTEBORGS STADSMUSEUM
– tills vidare
1700-talets Göteborg
Stadsmuseets nya utställning tar dig med på en resa till 1700-talets Göteborg. En tid som präglas av nya idéer, influenser och erfarenheter från omvärlden. På många sätt gav 1700-talet uttryck för tankar som fortfarande är centrala för vår tid. I utställningen möter du en hamnstad i förvandling och olika röster i staden.
Norra Hamngatan 12. http://www.stadsmuseum.goteborg.se

SJÖFARTSMUSEET AKVARIET
24 oktober kl. 13.00–15.00
Verkstad: Skräp och skatter
Här kan barn och vuxna med fantasins hjälp förvandla skräp till magiska skatter. Vi återanvänder bortkastade saker och gör om dem till färgsprakande flaskfiskar, gnistrande kapsyljuveler eller ståtliga mjölkkartongsbåtar.

- 31 december
Inte bara Brännö Brygga
En utställning om Lasse Dahlqvist, en av Sveriges stora artister under 1930- och 1940-talen. Han skrev och komponerade mer än 100 visor varav några idag är allsångsklassiker.
Välkommen till en musikalisk utställning, kryddad med slagdängor och ett färgstarkt personporträtt av en mångsidig artist.

– 31 december
Den outforskade kontinenten
Följ med under ytan och upptäck den sista outforskade kontinenten – 70 % av jordens yta. I den nya utställningen berättar museet om utforskningen av världshaven förr, idag och i framtiden.
Karl Johansgatan 1-3. http://www.sjofartsmuseum.goteborg.se

HASSELBLAD CENTER
30 oktober
Sophie Calle
2010 års Hasselbladspristagare Sophie Calles utställning True Stories öppnas i Hasselblad Center.
Götaplatsen. http://www.hasselbladfoundation.org

RÖHSSKA MUSEET
– 24 oktober
Hedersrelaterat våld – en fråga för dom andra?
En interaktiv utställning om kopplingen mellan våld, etnicitet, kön, ålder, religion och sexuell läggning. I utställningen visas verk av bland annat Elisabeth Ohlson Wallin, Kajsa Haglund och Christina ”Cho” Nylund.
Utställningen är en arena för självreflektion och öppnar upp för fortsatt dialog kring bla våld, könsroller, rättigheter och skyldigheter.

– 31 januari 2011
Homage ā Textilia
En utpost för textil konst har stängt porten efter 30 års febril verksamhet. Galleristen Anita Eneroth har under en stor del av sitt liv upplåtit sitt hem i Långedrag för den textila konsten. Med Galleri Textilia har hon gjort en viktig personlig och kulturbärande insats. Röhsska museet bjuder denna höst in textilkonstnärer som under årens lopp ställt ut på galleriet att delta i en jubileumshyllning, Homage ā Textilia. Ett 40-tal textilier i form av vävar och tredimensionella verk kommer att visas i den juryutvalda utställningen.
Vasagatan 37-39. http://www.designmuseum.se

VÄRLDSKULTURMUSEET
Kimono Fusion
En japansk modeutställning som på ett lekfullt sätt utgår från kimonon och bubblar vidare in i dagens japanska subkulturer och modetrender. Vintage kimonos blandas med kreationer och streetsmarta barnsligheter från några av Japans hetaste designers. Handgjorda accessoarer för unga geishor samsas med graffiti och hiphopiga origami-figurer med mönster inspirerade av gamla kimonos.

– 2011
Destination X
En ny, stor utställning om människors drivkrafter att förflytta sig i världen. Destination X handlar om resande av både nyfikenhet och nödvändighet. Om turister och migranter, globala familjer, affärsresenärer, flyktingar och äventyrare.
Södra Vägen 54. http://www.varldskulturmuseet.se/

MEDICINHISTORISKA MUSEET
– 31 december
Dräkten
En utställning med sjuksköterskedräkter från olika skolor och tider. Frågor som rör status, mode, hygien och yrkesstolthet.
Östra Hamngatan 11. http://www.sahlgrenska.se/museum


Reservation för ändringar!



Skriv ut sidan