Göteborgs Konsthall - Länk till startsidan
Länk till information om utställningar. Länk till information om programverksamhet. Länk till information om pedagogik. Länk till information om Göteborgs Konsthall. Länk till kontaktinformation. Link for english information.AKTUELL UTSTÄLLNING


.

FÖRJAGA BRISTEN PÅ SAMMANHANG

2016.06.10 - 2016.09.18


Konstnärer: Nanna Debois Buhl, Jesper Norda, Sara Lännerström, Anna Ling, Laura Oldfield Ford, Lisa Torell

”[Staden är] människans mest framgångsrika försök att omforma världen som hon lever i efter sitt hjärtas önskan. Men om staden är den värld som människan har skapat, så är det också den värld i vilken hon hädanefter är dömd att leva.” (Robert Park, On social Control and Collective Behavior)

Förjaga bristen på sammanhang är ett projekt om stad, fast här finns inga stadsplaner, inga modeller, inget resonemang om vad som bör byggas eller utvecklas. Här ges heller inget förslag på hur den goda staden ser ut eller bör se ut, utan projektet undersöker genom en rad konstverk och aktiviteter några olika aspekter värda att begrunda vid all stads- och samhällsutveckling.

Förjaga bristen på sammanhang har en enkel utgångspunkt. Det handlar om behovet av sammanhang för att saker och ting ska hänga ihop och skänka förståelse, för att det ska finnas en grund på vilken man kan bygga oavsett om det rör sig om den enskildes liv eller stora samhällskonstruktioner.

Projektet består av tre delar:

På Göteborgs Konsthall visas utställningen Förjaga bristen på sammanhang, med sex medverkande konstnärer, som utgår från att se sammanhang i stad och rum.

I Trädgården bakom Göteborgs Konsthall målar, tecknar, gräver och utforskar vi. I en arkeologisk utgrävning undersöks platsens historia, i samarbete med Historiska studier vid Göteborgs Universitet och Akademin Valand.

Runt Wieselgrensplatsen forstätter undersökningen av stad i en rad berättelser och iakttagelser från personer med koppling till platsen.

I Förjaga bristen på sammanhang kan man säga att vi undersöker just jordmånens betydelse för människan och vår förståelse av rummet. Ständigt måste man påminna sig om att den mänskliga tiden ofta är långsammare än stads- och samhällsutvecklingen, även om den i allra högsta grad påverkas av mänskliga beslut. Att åstadkomma kalklagren i Limhamn är en process som ägt rum under många miljoner år. Att riva en hel stadsdel går på några månader.

Vad händer när allt försvinner och i ett ögonblick byts mot något nytt? Alla lager av historia, ackumulerad tid och adderade kollektiva och subjektiva minnen som alltid finns, även om det inte omedelbart avslöjar sig för allas blickar.

Vernissage

Tid: Fredag 10 juni kl 18-22
Plats: Göteborgs Konsthall, inklusive Trädgården bakom Konsthallen.

Kl 18.15 Invigningstal av Mikael Nanfeldt, konsthallschef Göteborgs Konsthall.

Efter invigningen blir det utomhusfest med DJ och servering av restaurang Folk. Musik i samarbete med iDEAL.

Kl. 20.00 konsert med Tentakel

Fri entré.

Efterfest på Folk.


Länk till information om öppettider.