Göteborgs Konsthall - Länk till startsidan
Länk till information om utställningar. Länk till information om programverksamhet. Länk till information om pedagogik. Länk till information om Göteborgs Konsthall. Länk till kontaktinformation. Link for english information.AKTUELL UTSTÄLLNING


STÄNGT FÖR OMBYGGNAD
Just nu har Göteborgs Konsthall stängt. Välkommen tillbaka lördag 5 december då vi öppnar Tryckverkstaden.

- - - - - - - - - - - - - -

TRYCKVERKSTADEN - RUM FÖR SKAPANDE, SAMTAL OCH DISTRIBUTION
2015.12.05-2016.01.10

Tryckpressarna går varma i december och januari när hela Göteborgs Konsthall förvandlas till en tryckverkstad med öppen verkstad, redaktionsrum, bibliotek och utställning. Du får en unik chans att skapa och utforska olika trycktekniker självständigt eller tillsammans med professionella tryckare och konstnärer. Testa alltifrån letterpress och silkscreen till potatistryck. Experimentera i kända och oväntade material.

Samtidigt bjuder Göteborgs Konsthall också på ett rikt programutbud med föreläsningar, konstnärspresentationer, samtal och workshops, som alla är välkomna till. Allt som produceras, av hand och tanke, bildar en utställning som hela tiden förändras. Vad innebär det att arbeta och skapa tillsammans i rummet? Och vad betyder det långsamma hantverket i vår digitala samtid?

Tryckverkstaden genomförs i samarbete med bland andra Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet, Konstnärernas kollektivverkstad Göteborg, Konstepidemin, Grafik i väst och Rundqvists Boktryckeri.

Länk till hela programmet >>
Länk till vad du bör tänka på >>
Länk till samarbetspartners och aktörer >>

HITTA I TRYCKVERKSTADEN
Tryckverkstaden är en plats där det praktiska arbetet (handen) och samtalet, diskussionen och reflektionen (tanken) ryms under ett och samma tak. I Tryckverkstaden arbetar, trycker och skapar vi tillsammans. I Tryckverkstaden betraktas skapandet som en väsentlig del av tillvaron och något som tillhör alla. Även det mållösa undersökandet är av värde!

VERKSTADEN
I Verkstaden kan man testa att trycka för första gången, delta i workshops och få inspiration, utveckla redan förvärvade färdigheter eller bara titta på. Här finns flera stationer som erbjuder varierande tryckmöjligheter: högtryck, djuptryck, monotypi, potatistryck, screen och boktryck för alla. Vi introducerar och fördjupar oss i olika tekniker under projektets gång och låter oss inspireras av de workshops som inbjudna konstnärer håller.

BIBLIOTEKET
I Biblioteket kan man läsa och förkovra sig och låta sig bli inspirerad av annan litteratur om tryckandets historia. Donera gärna något du skapat i Tryckverkstaden till vårt tillfälliga arkiv. Göteborgs Konsthall kommer att publicera ett urval från arkivet. Ett urval ur arkivet kommer att publiceras i digitalt eller tryckt format.

REDAKTIONEN
I redaktionen kan man ta del av föreläsningar, seminarier och workshops: Det är ett rum för reflektion, samtal och skrivande. Redaktionen är öppen för alla, men måste bokas i förväg och i samspråk med personalen på Göteborgs Konsthall. Vill du boka redaktionen? Tala med receptionen, berätta vad du vill göra och anmäl intresse så kontaktar Göteborgs Konsthall dig/er.

MUSEUM RUNDQVIST
Rundqvists Boktryckeri är ett tryckeri i fjärde generationen. Rummet fungerar som ett ”minimuseum” över ett tryckeris historia där man kan inspireras av äldre sätt att trycka och hantverkets skicklighet. Här finns ett urval av publikationer, affischer, exlibris, som Rundqvist tryckt det senaste seklet. Här visas en film om hur man trycker på Rundqvist idag. Fråga gärna Rundqvist Boktryckeris personal som kan berätta mer om äldre boktryckeri.

UTSTÄLLNING OCH DISTRIBUTION
I detta rum visar Göteborgs Konsthall ett urval av allt som produceras i Tryckverkstaden. Låt dig inspireras av andras trycksaker! Utställningsrummet förändras under projektets gång.

- - - - - - - - - - - - - -

HUR KAN JAG DELTA
Tryckverkstaden bygger på dina idéer och din skaparlust. Det finns många olika sätt att delta, i form av workshops, seminarier och samtal, eller under vissa tider går det bra att komma till konsthallen oanmäld och arbeta i verkstaden

VARJE DAG 5 DECEMBER - 10 JANUARI
Drop in. För alla åldrar.

  TRYCK FÖR ALLA
  Tisdagar-söndagar under öppettider
  Prova på potatistryck och skriv ditt namn i Tryckverkstadens gästbok, tryck ett gemensamt (h)jultryck i storformat, eller gör ett eget julklappspapper. Tryck med grönsaker, löv, bubbelplast och wellpapp eller något annat. Tryck för hand, tryck med fot, tryck med sked… Varje vecka ägnar vi oss åt olika teman och trycktekniker:

  5-12 dec (H)jultryck: Kom och gör egna finurliga (h)jultryck i stora och små format med stämplar och allehanda föremål som går att trycka med: Sudd, spikar och tummar... Tillsammans är allt möjligt!

  12 dec – 23 dec Julpysselverkstad: Gör egna schabloner och tryck snöstjärnor eller andra fantasifigurer. Fixa julen: Tryck allt från omslagspapper och julrim till pyntet för granen.

  26 dec-10 jan Paprikafjäril och majsorm
  Vi undersöker tillsammans vilka figurer vi kan trycka med grönsaker.

  BOKTRYCKERIET
  Boktryck, eller så kallad letterpress, är en högtrycksteknik för tryck med typer och klichéer. Rundqvists typograf & co handleder och instruerar arbetet på två avdragspressar, samt ger en kort introduktion kl 13 och 15 varje dag. Tisd-fred öppnar Boktryckeriet kl 13, lörd-sönd kl 11. Arbetet avrundas alltid för rengöring av pressar trettio minuter innan stängningsdags.

  TRYCKPRESS OCH ARBETSBORD
  Lördagar & söndagar 11- en halvtimme innan konsthallen stänger. Tisdagar-fredagar kl 13 - en halvtimme innan konsthallen stänger.
  Kartong- och linoleumtryck, monotypi, screentryck… Vi testar och fördjupar oss i olika tekniker och låter oss inspireras av de workshops som inbjudna konstnärer håller, se kalendariet för mer information. Övrig tid handleder Göteborgs Konsthalls konstpedagoger, de ger också en kort introduktion till dagens tekniker kl 13 på lördagar och söndagar, samt kl 14 på vardagar. Är det väldigt mycket besökare förbehåller vi oss rätten att be er komma tillbaka lite senare alternativt att vi tillfälligt plockar bort en teknik.

- - - - - - - - - - - - - -

VERNISSAGEHELGEN
Under invigningshelgen 5-6 december bjuder vi på ett knökfullt program med workshops, föreläsningar och mingel: Kom och träffa alla de som kommer att finnas på plats i Tryckverkstaden under de kommande veckorna! I Ink on workshop börjar skapandet av ett stort kollektivt verk som växer fram under utställningen.

Klockan 14, lördag 5 december håller konsthallschef Mikael Nanfeldt invigningsstal följt av mingel, plockmat och förfriskningar.

- - - - - - - - - - - - - -

Länk till hela programmet >>
Länk till vad du bör tänka på >>
Länk till samarbetspartners och aktörer >>

- - - - - - - - - - - - - -

VAD TYCKER DU?
Följ oss och kommentera på twitter @GBGkonsthallLänk till information om öppettider.