StängSkriv utHjälp

Anteckning

AnteckningDokumentinformation

Huvudmapp:

2013-2018 - Möten (övergripande)

Undermapp:

2013-2018 - goteborg.se-möte

Rubrik: *

2016-03-04 Mötesanteckning med bilder

Sortering:

99

Av:

Kerstin Gadd

Text:
goteborg.se-möte 2016-03-04

Ständigt tema för goteborg.se - Tillgänglighet
Grov sammanfattning av mötets innehåll... Information om mobilanpassningen och hur vi kan använd nyttan och konsekvenserna av det för att bli än mer tillgängliga på webben. Genom att använda till exempel kalendariet kan vi känna oss extra smarta och effektiva då det som ligger där både är tillgängligt och mobilt och möjligt att återanvända i andra kanaler genom att länka till framsökta aktiviteter. Hur besökarna upplever och använder vår webbplats är också viktigt att väga in i vårt ständiga förbättringsarbete. Allt detta handlade dagens möte om.

Hör av dig om det är något du saknar i anteckningen eller undrar över och då till
redaktionen@goteborgs.se

Inledning
Kerstin Gadd
Alla hälsades välkomna och de som var "nya" uppmärksammades. Idag var det Helene Mohlin på färdtjänsten och Jennie Olsson i SDF Lundby. Louise Alfredson som nyss var på UBF är nu extra resurs på webbstrategiska året ut tillsammans med Cecilia Almemo från färdtjänsten.

Extra hälsning och tack för "lång och trogen tjänst" till Bibbi Wopenka från Kultur som var på sista goteborg.se-mötet då hon pensionerar sig senare i vår.
Mobilanpassning - lägesrapport
Samt om förvaltningarnas enhetssidor och vad som sker med dem

Henrik Hallenius

Mobilt först!

Henrik visade bilder och exempel i utvecklingsmiljön hur det är tänkt med startsidan, kategorierna och aktuelltpuffar med mera nu när vi mobilanpassar goteborg.se.

Användarna ger godkänt
Nya startsidan för goteborg.se har användningstestats på både skärm och smartphone och testerna visade att vi är på rätt väg. Personerna hade inga problem att hitta bland navigeringskorten och hade också god hjälp av bilderna. Du kan se mer information i Henriks bilder som är infogade nedan.

Aktuellt och puffar
Du som brukar ha huvudpuff, aktuelltpuff och aktuelltlänk på startsidan kommer beröras då format och möjligheter förändras i och med mobilanpassningen. Huvudpuffarna finns kvar men i annat format på startsidan. Aktuelltpuffar och aktuelltlänkar kommer att finnas under en egen ingång, Nyheter som innehåller flera olika nyhetsflöden.

Förvaltningarnas enhetssidor
Informationen som finns på förvaltningarnas nuvarande gamla enhetssidor ska flyttas till Kommun och politik. Webbstrategiska vill tillsammans med representanter för förvaltningarna ta fram "mallpaket" med obligatoriska sidor. Webbstrategiska kommer sedan utföra flytten av de obligatoriska sidorna. Övriga sidor får du som förvaltningsredaktör se över och flytta. För bästa resultat behöver du rensa i den information som finns där nu då fokus ska vara organisation och politik samt påverka.
Mer information kommer med tider och vad som behöver göras nu och sen ...
Det finns nu två arbetsgrupper för SDF respektive fackförvaltningarna.

Se mer i Henriks bilder nedan.

Frågor och synpunkter som kom upp på mötet:
Några känner att de behöver argument för att förklara på hemmaplan varför det ser ut som det gör ( på datorskärm). En "argumentlista" efterfrågades.

Vi återkommer med information och hänvisar till det som finns på bloggen. Där står det bland annat varför staden mobilanpassar goteborg.se och hur en kommit fram till att det ska se ut som det gör. Vi ska komplettera med mer information där.
http://webblogg.goteborg.se/category/mobilanpassning
Kalendariet - nu fortsätter vi!
Kerstin Gadd

Tillgänglighet först!

Himla bra sätt att nå ut med dina aktiviteter =
Lägg det i Göteborgs Stads kalendarium
- då hittas det av alla sökmotorer
- de som letar i kalendariet hittar även dina aktiviteter
- du kan söka fram egna listor och länka till just sina aktiviteter på enhetssidan, i facebook med flera ställen

Manual och information om kalendariet finns på intranätet.

Fråga till gruppen:
Hur kan vi stötta de verksamheter som har program för göteborgarna men inte gbg3000-inlogg? I väntan på att fler kan mata in... Gäller VGR, föreningar mm

Den som har någon person som kan tänka sig att stötta vid behov och lägga in några aktiviteter för till exempel museerna som tillhör regionen, någon föreningen eller liknande får gärna ge kontaktuppgifter till webbstrategiska som får många frågor om detta.

Uppdatera länkningen mellan serviceguiden och TD
Se så att länkningen mellan serviceguiden och tillgänglighetsdatabasen (TD)är korrekt. Det ska vara länk till TD2 och inte TD och det framgår av länkadressen.

Frågor och synpunkter som kom upp på mötet:
Öppna nämndmöten i kalendariet? Det är väldigt bra om alla lägger in även denna typ av aktiviteter i kalendariet och ännu bättre om det är ALLA.
Hur skulle vi kunna samordna så att alla gör det?
Året som gått
Klas Eriksson, Sandra Kindberg

Tillgänglighet och begriplighet först!

Sandra Kindberg och Klas Eriksson visade bilder och berättade vad Google Analytics kan berätta för oss om besökarnas aktiviteter på goteborg.se. De berättade också resultat från webbplatsundersökningen som rullade i höstas. Vi pratade också en del om vad siffrorna betyder och vad vi kan göra för att förbättra oss ytterligare.

Google Analytics-statistik: Det är fortsatt fler och fler som surfar direkt in till målsidor från Google snarare än klickar sig in via startsidan. Det är också fler och fler, nu nära 50%, som använder platta eller mobil när de besöker goteborg.se.

Webbplatsundersökningen: var upp en period i höstas, nu med ny leverantör. Nytt för i år är att vi frågar efter annat än man eller kvinna samt om personen har någon form av funktionsnedsättning. Vi har också med oss själva som anställda.

Här finns alla bilderna Database 'Göteborgs Stad WEBB', View 'Pågående', Document 'Årsrapport 2015 goteborg.se - presentation' och det är fritt fram att använda dem.

Frågor och synpunkter samt åtgärdsförslag:
Vi strävar hela tiden efter att få bättre resultat på hur många som tycker att de hittar och förstår informationen. En åtgärd som vi alla kan bidra med är att alltid vara så tillgängliga som vi kan. Det handlar mycket om klarspråk, anpassa texterna för webben. Lägg alltid ut informationen tillgänglig och använd pdf som komplement. den tekniska tillgängligheten behöver vi som redaktörer inte tänka på även om det också är viktigt...
Enhetssida 2.0 -
Lägesrapport och frågestund
Klas Eriksson, Kerstin Gadd

Mobilt och tillgängligt!

Läget? Nu börjar det kännas att det snart är deadline - 31 mars! Många enhetssidor är redan publicerade ( ca 200) men de allra flesta är fortfarande under uppbyggnad. Deadline 31/3 gäller fortfarande för de sidor som inte fått annat besked. Det är ju fritidsgårdar, träffpunkter med flera som vi avvaktar med tills alla är överens om hur de ska se ut så det blir lika för medborgarna.

Liten påminnelse - se också hur din enhetssida ser ut mobilt format och inte enbart på skärm. Vi vet ju inte vilken storlek på skärm som mottagaren har. Av gammal vana ser vi mest hur det ser ut på skärmen, men nu behöver vi också tänka mobilt!

Nu kommer alla sidorna på en och samma gång.....
Eftersom det är många som kommer att bli klara med sina nya sidor samtidigt kan det ta lite längre tid än beräknat att publicera dem. Skicka därför in sidor allteftersom de blir klara och avvakta inte för att samla ihop dem till en "klump".

Om det dröjer med besked från faktaansvarig kanske du själv kan avgöra om sidan tål att publiceras i tid iallafall och eventuella korrigeringar i texter kan göras efterhand. De sidor vi hittills granskat och publicerat har hållit en mycket bra kvalitet. Toppenjobbat!! Det blir så bra detta!

Frågor på mötet:
  • Varför finns inte mejl med bland dela-länkarna?
    Frågan kommer med in i förslag på fortsatt utveckling.
  • Lyssna på andra språk än svenska? På Hjärntorget kan texten läsas upp av Readspeaker på sju språk.
    Hjärntorget har upphandlat ytterligare funktionalitet. Hur det ska vara på goteborg.se ingår i framtida förbättringar och ytterligare tillgänglighetskrav.
  • Aktuellterna ser lite konstiga ut (på skärm) ibland där ingressen och publiceringsdatum ligger vid sidan av varandra.
    Frågan är redan inskickat som förbättringsförslag.
  • Någon tyckte att bildpuffarna och toppuppgiftspuffarnas olika storlekar hindrade skapandet då det inte upplevs bli snyggt (på dator).
    Önskemål om förändringar kan en alltid skicka in till redaktionen@goteborg.se.
    I mobil ser det OK ut.
Tack för ett bra och givande möte - igen!

Infogade filer
2016-03-04 Goteborg-se-möte - Mobilanpassning av goteborg.pptx (13211 KB)